Писмо удружења „Мајка Девет Југовића“ из Грачанице о посјети Баштионика

На адресу Баштионика стигло је писмо наше браће и сестара из удружења Мајка Девет Југовића из Грачанице (Косово и Метохија) које преносимо у цијелости:

 

Поштовани,

част нам је доставити Вам извјештај о правдању средстава уплаћених од стране Удружења Србско сабрање Баштионик из Бањалуке, а за потребе Народних кухиња на Косову и Метохији, које функционишу у склопу Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“.

Средства у висини од 800,00 Евра еура, уплаћена су у благајну наше организације и иста предата у благајну Епархије Рашко-призренске у Фонд за помоћ народним кухињама, а од стране Удружења Србско сабрање Баштионик из Бањалуке. Пошто је новац намењен за помоћ народним кухињама и угроженим породицама на Косову и Метохији, одлучено је да се цела свота новца утроши за једнократне помоћи и куповину покућства и намештаја угроженим породицама.
Тако да је помогнуто следећим породицама:

1. Породица Трајковић из села Понеш. Седмочлана породица – родитељи и петоро деце. Од примања имају само минималац и гаје нешто од стоке што смо им донирали у ранијим акцијама. Додељена им је помоћ од 50 еура.

2. Породица Николић из села Кусце. Петочлана породица, живе од социјалне помоћи и корисници су народне кухиње. Додељена им је помоћ од 50 еура.

3. Милић Милован из села Прековце, засеок Тернићани. Живи сам у веома тешким условима и прима минималну социјалну помоћ. Корисник је народне кухиње. Купљен шпорет на дрва.

4. Трајковић Миодраг из села Бушнице.
Сам живи, корисник народне кухиње, прима минималну социјалну помоћ. Купљен фрижидер, судопера и две столице.

5. Петровицићи – Страхиња, Михајло и Немања.
Трагично су изгубили оба родитеља и сада живе са стрицем. Направљена им је кућа од стране локалних власти, а ми смо им помогли око покућства и беле технике са донаторима са којима сарађујемо. Купљена им је судопера са радним столом и чесма са прикључцима.

Српски народ где год да борави, добро зна да поштује своје корене и дубоко се саосећа са својим сународицима са Косова и Метохије. Преносимо захвалност управо од оних којима је помоћ најпотребнија, а уједно упућујемо благодарност и од свих нас из Епархије рашко-призренске, који смо уз свој народ на терену, баш како је црква одувек била кроз све векове и уз све потешкоће прошлих и садашњих времена. Посебно се захваљујемо нашим пријатељима из Српског сабрања „Баштионик“ који већ годинама уназад препознају значај нашег рада и труде се да нам помогну када год су у могућности.

У прилогу је табеларни приказ утрошених средстава, као и копије рачуна.

С поштовањем
Председник организације ЕУО
Епархије рашко-призренске
„Мајка девет Југовића“
Светлана Стевић

http://www.narodnekuhinjekim.com/vesti/srbsko-sabranje-bashtionik-iz-banja-luke-u-poseti-svetom-kosovu-i-metohiji

 

Прилози:


Фотографије са испоруке: