Баштионик у посјети Епархији Пакрачко–славонској

Чланови и пријатељи Србског сабрања Баштионик, 11. јуна 2016. љ.Г. посјетили су манастире Епархије Пакрачко-славонске.

Прво одредиште био нам је древни манастир Ораховица на Папуку, са црквом посвећеном Светом Николају, чији први помен потиче из XVI вијека.

Овај манастир има велику повезаност са манастирима Бањалучке епархије, Ступљем и Липљем, чији су монаси повлачећи се у 17. вијеку пред турском најездом, прешли у манастир Ораховица и ту наставили свој живот и молитве.

Из Ораховице смо се упутили у манастир Пакру, који се налази између Дарувара и Пакраца. Посљедњи рат није заобишао овај страдални манастир, па је он од тада пуст, а данас се ради на његовој обнови.

Даље нас је пут одвео у Пакрац гдје се налази сједиште Епархије. Ту нас је срдачно дочекао владика Јован (Ћулибрк). Владика нам је испричао кратки историјат Епархије, истичући вјековно присуство Срба на тим просторима, повезаност српског народа са обе стране Дрине, у страдању и у васкрсењу које се и данас огледа у обнови светиња ове страдалне Епархије.

Посљедње одредиште био нам је манастир Св. Јована Крститеља у Јасеновцу. У однедавно женски манастир у Јасеновцу примила нас је мати Серафима са сестринством.

Јасеновац, мјесто највећег српског страдања, а уједно и побједе васкрсења над смрћу, оставио је посебан печат на наше поклоничко путовање страдалној и крвљу мученика освећеној Славонији.

Доћи ћемо опет и увијек.

Слава Христу Који смрћу смрт побиједи!

За више информација о манастирима Епархије Пакрачко-славонске посјетите сајт:
http://eparhija-slavonska.com/

Фотографије: