Задужбина за Косово и Метохију: Помоћ из Републике Српске онима којима је најпотребнија

Имали смо велику радост и част да од 19-22.08. будемо на Косову и Метохији и са нашим пријатељима и сарадницима из Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“ учествујемо у подјели друге овогодишње  помоћи из средстава „Задужбине за Косово и Метохију“.

Посјетили смо и помоћ (грађевински материјал, пвц столарију, опремање купатила, намјештај, шпорет…) уручили у четири српске породице које остају на својим огњиштима и боре се да својој дјеци обезбиједе основне услове за живот. Укупна вриједност помоћи је 6 200 евра, од тог износа 1000 евра је намијењено за куповину хране народним кухињама, а 1 200 је остало да наши сарадници помогну још једној породици по листи приоритета.

Епархија Рашко-призренска има преко своје добротворне организације „Мајка девет Југовића“ одличне резултате у помагању српског опстанка, посебно породицама које због тешких услова живота у гету немају посао, примања и нормалне услове за рад или продају пољопривредних производа. Тужни смо јер се број корисника Народних кухиња због додатних проблема изазваних епидемијом повећава, али смо радосни јер сваки пут када дођемо у обилазак Епархијске економије видимо нови реализовани пројекат, нови кров, механизацију или засијану парцелу.

Тешко је и набројати бројне објекте: фарме перади, коза и оваца, свиња, крава музара и товних јунади, пластеничке и ратарске производње поврћа и цвијећа и сточне хране, мљекаре, погона за производњу сира, пастеризацију поврћа, пекаре,сушаре… Сви производи се користе за потребе народне кухиње која дневно спреми и подијели 2200 оброка, за исхрану ђака призренске богословије и оброка за ђаке ближих школа, а вишак производа се продаје преко Епархијске продавнице „Метох“ у Косовској Митровици. Овај обим посла, уз свакодневно теренско обилажење, набавку и подјелу помоћи породицама широм Косова и Метохије, се може постићи само великим радом и прегалаштвом свих запослених, укупно шездесет и двоје, на челу са протиницом Светланом Стевић.

 

Увјерили смо се, и овај пут, да је помоћ људи добре воље из Републике Српске који путем трајних налога уплаћују средства на рачуне „Задужбине за Косово и Метохију“, отишла, у цјелокупном прикупљеном износу, у праве руке. Упознали смо породице и младе људе које су чврсто ријешени да остану на Косову и Метохији и да, попут двадесетшестогодишњег Милана, заснивају породице и подижу своју дјецу на прадједовским огњиштима на нашем Косову и Метохији. Преносимо њихову захвалност свим ЗАДУЖБИНАРИМА и замољавамо их да позову и своје пријатеље да помогну највећим мученицима, али највећим јунацима двадесет првог вијека.

 

 

Како радили тако нам и Бог помагао.

Постаните и ви Задужбинар Косова и Метохије.

Детаљан извјештај помоћи ускоро на нашем сајту.

Чланак на порталу „Радио КиМ“

Чланак на порталу „Косово онлајн“