Добротворни рад

Баштионик организује добротворне и приложничке акције, прикупљање и расподјелу помоћи за светиње, угрожени народ, појединце и установе, подстичући и снажећи доброчинство, милосрђе, богољубље и братољубље у народу.

Трудећи се да ова статутарна одредница не остане  мртво слово на папиру, уз Божију помоћ и учешће бројних људи добре воље, у првих седам година постојања организовали смо:

-преко двадесет добротворних акција „Будимо људи“, помажући, прије свега вишечлане породице са подручја Бањалучке и страдалних  Бихаћко-петровачке и Далматинске Епархије.

– преко 700 посјета породицама, манастирима  и  установама којима смо уручивали помоћ у храни, хигијенским средствима, грађевинском материјалу, књигама,  намјештају, мини стадима оваца, коза, кока носиља…

– бројне акције моба у пословима градње, чишћења, цијепања дрва, одбране од поплава…

– четири, сад већ традиционалне, Видовданске акције добровољног давања крви.

– три велике акције прикупљања помоћи за Србе на Косову и Метохији под називом «Саборно за Косово и Метохију» и «Опстанак»

– акцију „Српска за Грчку“ – прикупљање помоћи грчком народу страдалом у пожару током августа 2018. године

 

Све ово постигли смо захваљујући прилозима бројних дародаваца, знаних и незнаних добротвора  чија су имена позната само Господу.

Све ријечи захвалности оних који су помоћ примили, дјечији осмијеси и сузе радоснице упућени су њима.

Највећу пажњу, када је наш добротворни рад у питању, посвећујемо Србима  који остају и  опстају на нашем Косову и Метохији чувајући чувајући српско име Косова и Метохије за све нас.

И прије оснивања Баштионика, у  сарадњи са другим организацијама и као појединци, прикупљали смо помоћ у акцијама Кад би хљеба било више“ и дијелили је породицама по Косову и Метохији.

Такође, у три наврата смо 2011. и 2012. били на барикадама Јариња, Ибарског Колашина, Зубиног Потока и  Косовске Митровице.

Од 2012. године бар два пута годишње  се враћамо на Косово и Метохију, посјећујћи  православне светиње и нашу браћу.

У Епархијској хуманитарној организацији Мајка 9 Југовића из Грачанице стекли смо велике, већ деценијске пријатеље и теренске сараднике за све оперативне добротворне акције и поклоничка путовања на Косову и Метохији.

У јануару 2019. године  покренули смо  нову, трајну  акцију прикупљања помоћи за Србе на Косову и Метохији под називом Задужбина за Косово и Метохију.

Трудимо се да учествујемо и у својим могућностима подржимо добротворне акције у организацији пријатељских удружења као што су: Срби за Србе, Божур, Друштво пријатеља манастира Хиландар, црквена општина Кнежица, Савез студената бањалучког универзитета…

 Срби као народ имају снажан  осјећај за помоћ ближњему. Надамо се да никада неће доћи вријеме у коме ће тај осјећај нестати.

Удио те наде, својим малим дјелима љубави, биће и Србско сабрање Баштионик.