Стипендије

Стипендирање српских ђака са Косова и Метохије.

Прве године стипендију је, из средстава Задужбина за Косово и Метохију, добијало петоро ђака, следеће четрнаест, у 2022/23. тридесет и четверо, а у овој, 2023/24. школској години намјенским уплатама добротвора помажемо педесет и једног српског ђака са Косова и Метохије.

Дјеца, примаоци стипендија, углавном су из вишедјетних, социјално угрожених породица које живе у енклавама јужно од Ибра. Неки су стипендију добили као награду за одличан успјех у претходном разреду, али већини дјеце тих стотину марака представља сигуран оброк у школи, нове патике или књиге. 

Уручивање стипендија у мјесечном износу од 50 евра и трајању од десет мјесеци, организовано је захваљујући теренској помоћи добротворне организације Епархије Рашко-призренске „Мајка девет Југовића“.

 

 

Како стипендирати ученике са КиМ?

Тако што ћете у наредних десет мјесеци, школске 2022/23. године, једном дјетету, преко Задужбине за Косово и Метохију, мјесечно уплаћивати 50 евра.

Начин уплате:
Сврха дознаке: СТИПЕНДИРАЊЕ ДЈЕЦЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
Прималац: СРБСКО САБРАЊЕ БАШТИОНИК, БАЊА ЛУКА
Жиро рачун: 5620998150324420

Примјер уплатнице.

За све додатне информације можете да нас позовете или дођете у просторије Баштионика. Контакт.

Више о стипендирању

Током прошлих година наши донатори биле су породице, појединачни донатори или групе пријатеља који су заједнички обезбјеђивали једну стипендију. А било је и добротвора који су стипендирали и по троје дјеце.
Ако дајемо себи право да од Срба на Косову и Метохији очекујемо њихов останак на својим огњиштима и да чувају нашу Свету земљу за све нас, онда имамо и обавезу да им помогнемо.
Да будемо са њима у молитвама и мислима, да их посјећујемо, да им помажемо колико можемо, да бринемо о њиховој дјеци… То су и наша дјеца.
Колико је научника својим изумима промијенило ток историје, само зато што њихова српска мајка није одустајала у намјери да свом дјетету омогући и немогуће.
Данас уз њу можете стати и ви!
Како?
Тако што ћете једном српском дјетету, преко Задужбине за Косово и Метохију, уплаћивати 50 евра мјесечно.
Дјеци и њиховим породицама тај новац много значи, али им је вриједније сазнање и свијест да имају неког у Републици Српској ко мисли на њих, ко их није заборавио.
Можда дјеца из Грачанице, Штрбца, Ораховца или Новог Брда неће никада упознати своје добротворе, али остаће им сјећање да су примали помоћ из Републике Српске. Како је велика Република Српска у њиховим очима!
Знаће и они и њихови родитељи да и ми одгајамо дјецу у духу Јеванђеља, Светосавског и Косовског завјета, да смо Једно.
Остаје нада чврста и стамена да ће српски ђаци са Косова и Метохије имати једнаке услове и могућности као сва остала дјеца свијета, а најприје слободу.
До тада, нема предаје!