Културни догађаји

Ове активности започели  смо, нимало случајно, промоцијом књиге о генералу  Ратку Младићу. Књигу је написао велики српски пријатељ, покојни Рајко Долечек, православни Чех кога се са тихом радошћу молитвено сјећамо.

Услиједиле су затим промоције књига аутора из Србије, Црне Горе, Русије, Републике Српске, дијаспоре. Нећемо их именовати да кога не заборавимо, поменућемо  само најстаријег, нашег пријатеља Мира Микетића и његову трилогију Кроз пакао и натраг. Са чика Миром, сваке године када он дође из Канаде, обилазимо Лијевче поље, Разбој, Шибове и друга стратишта припадника ЈВУО, Мирових рођака и земљака  из Црне Горе  који су 1945. побијени  на овим локалитетима.

Већ годинама на Сретење, сјећајући се бесмртнога Вожда Карађорђа, а поводом Дана државности Србије, у Академији наука и умјетности Републике Српске ораганизујемо Сретењску бесједу на којој на национално-родољубиве теме бесједе истакнути историчари, правници и филозофи из Србије и Републике Српске. Овај догађај сваке године побуди велико интересовање наших суграђана, те се трудимо да избором Бесједничара сваке године изнова подигнемо ниво и оправдамо очекивања.

Осим промоција књига и организовања Сретењске бесједе организовали смо и концерте, добротворне вечери, наступе културно умјетничких друштава, пјевачких група, промоције филмова, штампали поводом двјеста година првих новина на српском језику ововремено издање Србских новина

Циљ нашег рада на овом плану јесте да заинтересујемо све наше сународнике, али и припаднике других народа, за богато и разноврсно културно насљеђе које Срби имају, да укажемо и подржимо савремене носиоце и ствараоце стубова националне културе који свој рад заснивају на православној духовности, српској традицији и универзалним људским вриједностима.

Очувати те вриједности и пренијети их на нови нараштај света је дужност свих нас.