Задужбина за КиМ

„Ако си прави Србин, мораш бити задужбинар. Помисли, дакле, шта си до сада учинио за душу своју, и пожури да учиниш што највише можеш, јер је душа виша од свега. Ако не можеш подићи цркву, можеш оправити чесму, посадити дрво украј пута, и гладнога нахранити, жеднога напојити, кандила у цркви запалити, или поклонити се светим ћивотима по нашим светим манастирима. Има сто начина да постанеш задужбинар. Изабери који хоћеш и можеш!“


Свети Владика Николаj

Отворимо трајни налог

У банци у којој имамо текући жиро рачун отворимо трајни налог на износ који желимо или вршимо уплате путем PayPal налога . Жиро рачуни:
БПШ банка: 571-010-00002178-29
НЛБ банка: 562-099-81503244-20
Атос банка: 567-241-27000322-08
Нова банка: 555-100-00416072-45

Уплаћујемо по 5КМ сваки мјесец

Сума од Ваших 5КМ је препоручена, у зависности од својих могућности она може бити мања или већа.

Позови 17766

Позивом на број 17766 дарујете 2КМ.

Пратимо извјештаје о помоћи

У секцији Извјештаји о уплатама погледајте преглед годишњих уплата Задужбине за Косово и Метохију.

Шта је Задужбина за Косово и Метохију?

Браћо и сестре, српски родољуби,

Србско сабрање Баштионик је уз благослов Епископа свих пет Епархија Српске Православне цркве са територије БиХ, покренуло добротворну акцију за помоћ Србима на  Косову и Метохији под називом „Задужбина за Косово и Метохију“.

Од свог оснивања 2012. године, поред подјеле помоћи породицама у Бањалучкој и Бихаћко-петровачкој епархији, у цијелој Републици Српској смо организовали бројне акције „Кад би хљеба било више“ као помоћ Србима на Косову и Метохији.

У пружању помоћи и подршке Србима који живе у енклавама, у страшним условима гета, на терену нам помажу наши сарадници и пријатељи са Косова и Метохије – епархијска хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“, парохијски свештеници, монаштво и Епископ Рашко-призренски.

За наш допринос српском опстанку на Косову и Метохији добили смо више признања Епархије Рашко-призренске, као и плакету Вечерњих новости за најплеменитији подвиг 2018. године.

Циљ „Задужбине за Косово и Метохију“ јесте да спровођењем крупнијих пројеката реално помогнемо Србима који хоће да остану и опстану на својим огњиштима, у свом завичају, чувајући српско име Косова и Метохије за све нас.

Хоћемо ли скрштених руку гледати како француско удружење „Солидарност за Косово“, његов оснивач, а наш пријатељ и саборац Арно Гујон и преко 12.000 знаних и незнаних, честитих Француза, својим редовним мјесечним уплатама континуирано помажу Србе на Косову и Метохији?

Позивамо Вас да и ми у Републици Српској покажемо да садашње генерације Срба западно од Дрине нису изгубиле свијест о националном јединству и предачкој, завјетној саборности.

 

Будимо отаџбински задужбинари Косова и Метохије у 21. вијеку!

Извјештаји:

Због транспарентности саме добротворне акције преглед годишњих уплата можете погледати:

1
Задужбинара
1
конвертибилних марака прикупљено
1
помогнутa породица
Рекли су о задужбинарству

Свети Владика Николај

Ко год је од Срба видео Свети Наум, задужбину краља Владимира, или Студеницу и Ђурђеве Ступове, задужбине Стевана Немање, или Грачаницу, задужбину краља Милутина, или Дечане, задужбину краља Стевана, или Светог Арханђела, задужбину цара Душана, или Жичу, задужбину краља Првовјенчаног, или Сопоћане, задужбину краља Уроша, или Матејевић, задужбину царице Јелене, или Раваницу, задужбину кнеза Лазара, или Марков манастир, задужбину краљевића Марка, или Каленић и Манасију,задужбину Високог Стевана, или Љубостињу, задужбину царице Милице, или цркву у Смедереву, задужбину Ђурђа Смедеревца, или Враћевшницу, задужбину војводе Рада Поступовића, или Крушедол, задужбину мајке Ангелине, и остале задужбине наших жупана, деспота кнежева, војвода, краљева и царева, тај се мора замислити, и за своју душу забринути. Мора се упитати: шта ја да учиним за своју душу?

Михајло Пупин

Српски народ, то си ти, рођени брате мој…
Али немој, рођени брате мој, заборавити да у новоослобођеним српским крајевима живи српска сиротиња… Ми имамо Народну одбрану у Београду какве нема нигде на целом свету. Она је кадра и вољна да пружи снажну српску руку нашој изнемоглој браћи у новоослобођеним крајевима, а снажна рука Народне одбране наша је рука, то је рука српског народа. Српски народ, то си ти, рођени брате мој… У твојој српској слави и веселом уживању не заборави да откинеш нешто од уста и да преко Народне одбране у Београду пошаљеш видовдански дарак твојој сиротој браћи у новој српској царевини. Учини то брате мој, и покажи да си челик Србин, а Бог ће ти стоструко надокнадити. А куд ће ти веће и лепше награде од благодарности твоје сироте браће…

Патријарх Павле

Косово ће у двадесет првом веку бити мера и провера свих нас – од скромних трудбеника свакодневнице до патријараха и вођа српског племена.
Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свог земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није ни било, а на нашем месту живеће неко други.

Епископ Методије

Не брините, Косово није пало, јер оно не може ни пасти ни пропасти и ми га не можемо припазити и придржати да не падне. Не будимо у илузији да га ми спасавамо. Не придржавамо ми Косово, већ Косово подиже, држи и спасава нас. Зато, пронађимо Косово у себи, у свом срцу и души и у своме брату. Вјерујте, тада ћемо га осјетити под својим ногама како нас држи под овим сводом небеским.