КО СМО МИ?

Србско сабрање „Баштионик“ је добровољно, непрофитно и нестраначко сабрање православних Срба и свих људи добре воље који прихватају начела и циљеве Сабрања.

Изнад свега и прије свега ми смо православни хришћани, светосавци, то је прва одредница нашег бића, и као појединаца, и као Сабрања, а онда смо Срби, припадници народа који дијели универзалне цивилизацијске и културолошке, истинске вриједности са осталим народима ближег и даљег окружења.

Стара српскословенска ријеч башта која значи „отац, родитељ, предак“, из ње баштина – „очевина,  наслијеђено  предачко добро“, а затим и баштионик – „онај који је насљедник, чувар предачког насљеђа“ најбоље и најсажетије говори о суштини нашег рада, а то је очување и обнова предачких завјета,  духовног, културног, историјског и другог насљеђа српског народа.

Сматрамо да није довољно  недјељом и празником отићи у цркву, одстајати  Литургију и вратити се у своју тврђаву, слијепи и глуви за потребе људи око нас, наших ближњих. Радост Литургијског сабрања мора да се преточи у дјелатну љубав, у саборност којом живимо сваким својим дахом, у тиху радост која нас никад не оставља.

Функционишемо на принципу саборности и добровољности, као сабрање вјерујућих, православних Срба који желе урадити нешто за своје ближње, за своју Цркву и своју земаљску отаџбину. Имамо духовника Сабрања, јеромонаха кога слушамо у ситуацијама наших недоумица и уз чији благослов  почињемо све наше акције.

Темељи  нашег сабрања јесу  Црква, Света Литургија и Свето Причешће. Одатле црпимо и снагу и надахнуће да поштујући оне двије највеће заповијести, јеванђељске  заповијести о љубави, поступамо по ријечима Светог Владике Николаја, заштитника и Крсне славе Баштионика – „Крени од себе“.

Уз ове уткали смо и ријечи блаженопочившег патријарха Павла „Будимо људи“, додали Пикасову мисао да „Ко хоће нађе начин, ко неће нађе оправдање“ и испунили неписани, а принципијелно поштовани кодекс Баштионика.

Круна нашег рада у оквиру Баштионика  јесу  заједнички одласци у манастире и цркве, на литургијска сабрања која се настављају зједничком  трпезом љубави и пјесмом. То нас изнутра јача, повезује и ствара заједницу у којој смо истински, у Христу, браћа и сестре, загледани у вјечност, у Царство небеско, несливени, а недјељиви у свему што овоземаљски живот доноси.

Србско сабрање Баштионик настало је 2012. године. Након више састанака Иницијативног одбора, усаглашавања ставова, консултација са правницима  и добијања благослова, Оснивачка скупштина Србског сабрања Баштионик одржана је 18.06. (на Светог Петра Цетињског) 2012. године  у конгресној сали хотела „Видовић“ у Бањалуци.

Сагласно Закону о удружењима и фондацијама Републике Српске на Оснивачкој скупштини, једногласно, усвојени су следећи правни акти Сабрања:

-Одлука о оснивању Србског сабрања Баштионик

-Одлука  о избору лица овлаштеног за заступање и представљање Сабрања

-Статут Србског сабрања Баштионик

Статутом  је предвиђено  да се лица за обављање дужности у органима Сабрања бирају на мандат од четири године.

Актуелни носиоци дужности, права и обавеза предвиђених Статутом, изабрани су на Скупштини одржаној 29.10.2020 године.