Обиљежавање важних датума из националне историје

Један од циљева Србског сабрања Баштионик јесте очување и његовање традиције и чување завјета предака.

Желимо да се прије свега молитвено, а затим и на друге начине, сјетимо значајних личности из црквене и националне историје и догађаја који су обиљежили  историју српског народа. Такође желимо да покажемо да они који су се борили за слободу отаџбине или који су недужни страдали нису заборављени у нашем времену и да својим потомцима оставимо у  свијести сјећање на велике људе, храбра дјела и невино страдале припаднике нашег народа.

У свему овоме помажу нам бројни пријатељи, историчари и друга братска удружења.

Годинама уназад на Сретење, 15.фебруара, организујемо Сретењску бесједу сјећајући се том приликом Вожда Карађорђа и српских устаника,  славећи тај дан као Дан српске државности,  празник сваког Србина без обзира у којој држави он живи.

Осам година уназад обиљежавамо 24. март молитвено се сјећајући свих жртава НАТО бомбардовања, прислужујући кољиво и свијеће и заједно са парохијским свештеницима организујемо парастосе.

Заједно са Равногорским покретом Отаџбине Српске учествујемо у молитвеном обиљежавању страдања припадника ЈВуО и цивила из Црне Горе и Херцеговине у Разбоју и на Шибовима.

На Видовдан организујемо акцију добровољног давања крви, заједно одлазимо на мобу у неки од манастира наше епархије гдје радом и молитвом учествујемо у црквено-народним саборима и сјећамо се свих ратника од Косовског боја до данас који су живот положили за слободу свог народа.

Учествујемо у обиљежавању „Дана сјећања на Јадовно 1941. године“ које организују наши пријатељи из удружења „Јадовно 1941“, а заједно са Друштвом пријатеља манастира Хиландара, 17. јула, прислужујемо кољиво и свијеће за парастос Драгољубу Дражи Михаиловићу.

Трудимо се да, колико је то у нашој моћи, испратимо и обиљежимо и велике јубилеје, те смо у септембру 2018. године организовали промоцију књиге „Свети Цар“ поводом стогодишњице од убиства руске царске породице Романов, а у новембру, поводом стогодишњице ослобођења Бањалуке на хотелу Палас поставили велики пано Краља Петра I Карађорђевића.

Свој рад на овом пољу наставићемо и у наредном периоду са истим, вјером, љубављу и жељом да се увијек на понос сјећамо својих предака, а да се злочини почињени над немоћнима никада не забораве!