Извјештај Божићне акције „Будимо људи“, 2013.

Мир Божји Христос се роди!

Више него успјешно, уз Божију помоћ, завршена је Божићна добротворна акција Србског сабрања Баштионик.

Добротворна акција за помоћ материјално угроженим породицама, првенствено оним са више дјеце, а уз благослов владике бањалучког господина Јефрема, трајала је током Божићњег поста, у данима када је благочестиви народ показивао љубав и бригу према свом роду.
Помоћ је прикупљана у тржним центрима „Меркатор“ и „Корт“ као и путем кутија за добровољни прилог које су постављене у црквама у Бањалуци и у сједишту Баштионика – књижари-галерији „Ризница“.

Прикупљена помоћ је била довољна да богатију Божићну трпезу осјети двадесет пет породица са укупно осамдесет осморо дјеце у Бањалуци и околини и у општинама Приједор, Дрвар и Србац.

Путем добровољних прилога прикупљено је 2200 КМ и тим новцем је купљено брашно, пасуљ и детерџент, а остатак је подијељен најугроженијим породицама.
Укупно је подијељено 1350 кг брашна, 196 л уља, 163 кг шећера, 130 кг детерџента; тјестенине, рижа, конзервирана храна, слаткиши, школски прибор, одјећа и обућа…
Помогли смо и Удружење параплегичара регије Бањалука куповином пелена у износу од 135 КМ.

Акција је спроведена уз помоћ свештенства Српске Православне цркве, ученика Основне школе „Бранко Радичевић“, „Иво Андрић“ и Школе ученика у привреди.

Преносимо вам искрене ријечи захвалности и поздраве породица којима су знани и незнани, одвојивши од своје трпезе, уљепшали Божић и дане по Божићу!

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!