Уручена помоћ из добротворне акције „Опстанак“

Предстaвници Србског сабрања Баштионик су од 05-07.09.2015. љ.Г. боравили на Косову и Метохији и уручили помоћ прикупљену у добротворној акцији под називом „Oпстанак“.

И овај пут смо путовање започели молитвом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.
Прво одмориште био нам је манастир Студеница, задужбина родоначелника наше Свете династије Немањића – Светог Симеона Мироточивог (Стефан Немања).

За нас непостојећу „границу“ на Јарињу смо прошли без проблема и стигли на наше Косово и Метохију након чега смо наставили пут ка манастиру Бањска, задужбини Светог краља Милутина.

Наши домаћини из добротворне организације „Мајка девет Југовића“, чији је оснивач Епархија Рашко-призренска, дочекали су нас трпезом љубави у народној кухињи у селу Прековце – општина Ново Брдо.

Посјетили смо објекте фарме на којима ова организација вођена чврстом руком протинице Светлане Стевић, узгаја козе, овце, ћурке, кокошке и производи козији сир, а од 21.09. ће узгајати и бикове у новосаграђеном објекту за тов јунади.

Комплетна сточна храна за потребе фарме (кукуруз, пшеница, силажа и сијено) производи се на црквеном, епархијском земљишту. На тим пословима ангажовано је од 40-60 радника, Срба који на тај начин остварују примања и опстају на својим огњиштима.

Поред сточне хране, у склопу пластеника, ова организација производи и поврће за потребе народне кухиње као и сјечене руже за тржиште.

У поподневним сатима јављено је да је избио пожар на подручју општине Ново Брдо који је пријетио сједишту народне кухиње и фарми. Заједно са запосленима на фарми и мјештанима, чланови Баштионика су учествовали у гашењу пожара до касних вечерњих часова када је пожар угашен. Ту смо упознали и нашег земљака, јереја Стеву Митрића који је са својим колегама свештеницима, оцем Богомиром и оцем Савом – гасио пожар.

У недјељу 06.09. смо присуствовали Светој Литургији у манстиру Светих Архангела код Призрена, задужбини србског цара Душана. Уз благослов игумана манастира оца Михаила, остали смо на послужењу гдје смо у разговору са њим и вјерницима из сусједног Ораховца сазнали више детаља о тешком животу Срба у Призрену. Посјетили смо и цркву Богородице Љевишке у Призрену која потиче из 14. вијека, а задужбина је Светог краља Милутина.

Уз помоћ наших домаћина посјетили смо три србске породице и уручили им мини матична стада оваца.

Прво смо посјетили породицу Момчила Максимовића у селу Шилово, општина Гњилане. Његовом сину Александру Максимовићу смо испоручили 3 овце и 1 овна. Овцама су се највише обрадовали Момчилови унуци Ненад и Немања, седмогодишњи близанци који су нам причали о својим првим школским данима.

Друга породица коју смо посјетили је такоће из села Шилово. Породици Славише Илића такође је уручено мало стадо од 3 овце и 1 овна. У породици Илић, која броји 6 чланова, имају три ђака: Стефан је кренуо у први разред гимназије (15 г.), Јована (13 г.) и Марија (7 г.). Нико нема сталан посао.

Донатор мини стада за ову породицу су ђаци и професори Бањалучке гимназије којима њихов колега Стефан са својим родитељима и сестрама упућује велико хвала.

Посјетили смо и породицу Бранка Симића из села Мало Ропотово (општина Косовска Каменица) којој је такође уручено мини матично стадо од 4 грла. И ова породица, као и остале, неизмјерно је захвална на дару и части из Републике Српске.

Уз жеље да се ово мало стадо умножи и да заиста постане темељ одрживог материјалног опстанка, овим породицама смо пренијели бар мало љубави и подршке коју за наше Свето Косово и Метохију осјећају Срби Републике Српске.

Укупна помоћ коју смо реализовали у овој акцији износи 5.010 евра и од тог износа је обезбијеђено 10 мини матичних стада оваца или 40 грла.

Стада ће осталим породицама бити уручена у наредном периоду у организацији удружења „Мајка девет Југовића“, а важно је поменути да су се у овој организацији одрекли дијела помоћи у корист породица у Републици Српској.

Приликом нашег боравка на Косову и Метохији, срели смо се са владиком Рашко-призренским господином Теодосијем и разговарали о тешком животу Срба на Косову и Метохији, цркви, великим искушењима које трпи наш народ али и о љубави и бризи које Срби Републике Српске осјећају према свом роду и нашој светињи – Косову и Метохији.

У току ове посјете, предсједнику организације „Мајка девет Југовића“ протиници Светлани Стевић „КОЈА СВОЈОМ ЉУБАВЉУ И ЖИВОТВОРНИМ ДЈЕЛИМА НА НАШЕМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ СВЈЕДОЧИ И ЧУВА СВЕТОСАВСКИ И СВЕТОЛАЗАРЕВСКИ ЗАВЈЕТ“, уручили смо Баштионикову Повељу „Србски Родољуб“.

Полазећи за Бањалуку из манастира Грачанице, у којем је и сједиште организације „Мајка девет Југовића“, нашим домаћинима смо обећали: „Видимо се до године, на Косову“!

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!

Прилог РТВ Пулс из Шилова

Чланак на веб сајту Православие.ру

Чланак бр. 2 на веб сајту Православие.ру 

Чланак на веб сајту Митрополије црногорско-приморске