Одржана Сретењска бесједа 2018.

Традиционална манифестација Србског сабрања Баштионик, Сретењска бесједа, коју на велики празник наше Свете цркве- Сретење Господње, организује наше сабрање, уприличена је и ове године. Његујући културу сјећања и памћења важних датума из историје србског народа, Баштионик придаје велику важност дану када наша матица Србија прославља Дан државности. „Срби, Европа и питање државности“ била је тема овогодишње Сретењске бесједе коју је у свечаној сали Академије наука и умјетности Републике Српске одржао директор Института за европске студије из Београда, др Миша Ђурковић.
Бесједа је почела молитвом Оче наш и химном Боже правде у извођењу хора Света Анастасија Српска.

Ђурковић је у бесједи између осталог истакао да се Србија и Српска суочавају са двије врсте изазова.
– Једни су стални изазови државности и Србије и Републике Српске, које сви познајемо и који долазе, прије свега, од страних сила и неких наших сусједа. Други су мање видљиви и стижу са процесом европских интеграција. 

Уваженом госту је испред Баштионика дарована икона Светог Свештеномученика Платона Бањалучког, а домаћинима, Академији наука и умјетности Републике Српске, уручена је монографија о србским светињама на Косову и Метохији „Земља живих“, која ће, вјерујемо, обогатити библиотеку наше најпрестижније установе науке и културе. Књигу је у име АНУРС примио академик Драго Бранковић.
Академик Бранковић је, као дар академије, др Ђурковићу уручио монументално издање АНУРС- „Енциклопедију Републике Српске“.

Активисти Баштионика већ по обичају, заједно са сретењским бесједничаром, обиђу Спомен храм Светог Великомученика Георгија у Дракулићу, Основну школу „Ђура Јакшић“ у Српском Милановцу у којој су хрватске усташе 7.2.1942. године побиле 52 србска ђака, а такође се заједно посјети и спомен соба Војске Републике Српске у касарни „Козара“.

Фотографије:
– Неђо Малешевић
– РТРС
– Душан Борковић