Интервју за Српско коло

Интервју Српском колу дао је предсједник Србског сабрања Баштионик Предраг Адамовић. 


Српско сабрање ”Баштионик” из Бањaлуке

О храбрости и херојству српских војника свjедоче бројни филмови, а један од њих је 11.06.2019. године приказан у Културном центру Бански двор у Бањалуци. Ријеч је о документарно-играном филму ”Ратне приче са Кошара” који описује битку на југословенско – албанској граници 1999. године, која је трајала 67 дана. Пројекцију овог филма организовао је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Србско сабрање ”Баштионик”. Иницијатор приказивања филма био је ”Баштионик”, који због својих активности везаних за културу памћења српских жртава, има одличну сарадњу са Републичким  центром  за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Као природни развој те сарадње родила се идеја да буду заједнички организатори промоције филма ”Ратне приче са Кошара” у Бањалуци.

Наведени догађај нам је послужио као одличан примјер сарадње једне владине установе и суштински невладине организације у области која је од националног интереса.

– Веома је значајно, а видјело се то и по посјећености и реакцијама публике, да се о Кошарама и уопште о историјском националним догађајима говори, пише, приказује, расправља и живи и у Републици Српској. Па ми смо један народ, природно је да су борци са Кошара јунаци младих и у Републици Српској, као и у Србији. На овај начин се јача национална свијест, а поготову свијест о интегралном српству, по оном Шантићевом стиху  ”Мене све ране мога рода боле”, истински, да на дјелу показујемо своју братску љубав – рекао је за Српско коло предсједник Српског сабрања ”Баштионик”, Предраг Адамовић.

– Од изузетног је значаја да је урађен овај филм, као што је важно да се уради (постигнут је договор) и филм о операцији ”Кoридор” када су у садејству Војске  Републике Српске и Републике Српске Крајине пробиле коридор живота ка Србији. Таквих догађаја у српској историји има много, немамо  потребу да их измишљамо и фалсификујемо историју као што неки раде, требамо о њима снимати филмове, писати, памтити их и преносити сјећање на будућа покољења. Срби нису водили освајачке него ослободилачке ратове и устанке, нисмо народ који је чинио зло, ми смо зло трпјели, борили се притиву њега када нам је Господ дао снагу, страдали али и васкрсавали. О томе требамо снимати филмове, писати, памтити и преносити сјећање на будућа покољења. Тако се чува, његује и јача љубав према роду и земаљској отаџбини. А то је задатак свих нас – додао је Адамовић.

Чињеница је да се, кроз сарадњу у приказивању и представљању историјских догађаја онаквих како су се одиграли, практично и на дјелу показује неопходна саборност и заједништво. Због тих активности у којима учествује Србско сабрање ”Баштионик”, заинтересовали смо се да сазнамо нешто више о активностима овог удружења.

Српско сабрање ”Баштионик” је нестраначка, невладина и непрофитабилна заједница вјерујућих и родољубивих Срба који сматрају да је национални активизам хришћанска дужност. Оснивање једне овакве заједнице настало је тако што је десетак пријатеља из свих крајева Републике Српске, окупљених око националне књижаре ”Ризница” у Бањалуци, још од 2006. године у разним облицима организовања, прикупљало помоћ за сиромашне породице, посјећивало манастире Бањалучке и других епархија, одлазило на Косово и Метохију, учествовало и давало подршку црквено – националним  активностима. Искуство и жељу да још снажније раде на пољу духовне и националне обнове, доброчинства и очувању историјског насљеђа, уз благослов Епископа бањалучког г. Јефрема, подршку  младих, а национално свјесних и литургијски утемељених људи који су се придружили, формализовали су 2012. године и регистровали удружење грађана под називом  ”Србско сабрање Баштионик”. Реч Баштионик потиче од старе српскословенске ријечи башта што значи отац, родитељ, предак, а из ње настала реч баштина означава очевину, наслијеђено предачко добро. Тако објашњена ријеч најбоље и најсажетије говори о суштини рада овог удружења, односно очувању и обнови предачких завјета, духовног, културног, историјског и другог насљеђа српског народа. Дакле, све активности које воде ка очувању и јачању духовне и националне свијести о интегралном српству јесу циљ коме тежи ”Баштионик”, са онолико снаге и могућности колико посједује. Чињенице да је Баштионик ушао у седму годину постојања и рада, да је у сталном порасту број чланова, пријатеља, приложника и задужбинара говоре да се налази на добром путу, да постоји и потреба али и национални потенцијал за рад организација овог типа.

Бројне су активности ”Баштионика” о чему свjедоче већ традиоционални догађаји попут ”Сретењске бесједе”, ”Ми памтимо 24.03.1999.”, парастоса ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, добротворних акција ”Будимо људи”, ”Кад би хљеба било више” и ”Задужбина за Косово и Метохију”, учешћа на мобама и радном ангажовању на црквено-народним саборима у Бањалучкој епархији, додјељивања плакета ”Србски родољуб” и ”Србски ђак”, као и учешће и помоћ братским организацијама које дјелују на пољу вјерско-националног рада, а у складу са нашим могућностима.

Све активности ”Баштионика” су  у оквиру циљева зацртних  још приликом оснивања, али изузетне ситуације намећу и нове, непланиране активности. Тако је удружење у августу прошле године, пар дана након катастрофалног пожара у Грчкој покренуло акцију ”Српска за Грчку”. У року од два мјесеца прикупили су 12.260,00 евра и пребацили их Атинској Архиепископији као симболичну помоћ српског народа Републике Српске страдалом народу у Грчкој, који нас је много задужио за вријеме Отаџбинско-ослободилачког рата.

– Најважније је да постоји један континуитет активности, да преузете обавезе одговорно извршавамо и да дајемо повратну информацију нашим приложницима, пријатељима и свима који прате наш рад, а чије повјерење смо добили. Сви они знају да комплетан износ прикупљене помоћи у свим акцијама прослиједимо  и уручимо онима којима је помоћ намијењена – рекао је за Српско коло предсједник Српског сабрања ”Баштионик”, Предраг Адамовић.

Од Адамовића сазнали смо какву помоћ и подршку имају у свом деловању:

– Прије свега захвални смо на помоћи парохијским свештеницима који нам омогућавају да у храмовима у вријеме Божићњег и Васкршњег поста поставимо кутије за прикупљање добровољних прилога социјално угроженим породицама. Многи  појединци, знани и незнани људи подржавају наше акције, од куповине намирница у маркетима гдје прикупљамо овај вид помоћи до новчаних уплата на рачун сабрања. Посебно бих истакао братску љубав и  солидарност коју наши људи имају према Србима на Косову и Метохији. То братољубље се огледа у свим акцијама које од свог оснивања спроводимо у цијелој Републици Српској, а и у овој актуелној ”Задужбина за Косово и Метохију”.

Предраг Адамовић као једну од најзначајнијих активности ”Баштионика” објашњава помоћ и подршку Србима на Косову и Метохији:

– Од 2012. године помажемо угрожене  породице са више дјеце најприје у Бањалучкој, а затим и у страдалној  Бихаћко-петровачкој па и у Далматинској Епархији, али највећу пажњу ипак посвећујемо нашој браћи која опстају и остају на нашем Косову и Метохији. У јануару смо покренули нову акцију прикупљања помоћи под називом «Задужбина за Косово и Метохију». Овај, слободни смо рећи, пројекат националног карактера, представили смо величанственим концертом Србских православних појаца у Бањалуци, 23.02.2019. године. Узор за подухват овог типа нам је француско удружење ”Солидарност за Косово” и његов оснивач, наш пријатељ и саборац, Арно Гујон, који је са својим сарадницима окупио преко 12.000 донатора, знаних и незнаних, честитих Француза, који својим редовним мјесечним уплатама континуирано помажу Србе на Косову и Метохији. Циљ Задужбине јесте  да,  као  стратешки пројекат националног карактера, покаже да садашње генерације Срба западно од Дрине нису изгубили свијест о националном јединству, без обзира на наметнуте административне границе. Срби који су остали да живе на Косову и Метохији, вјековним страдањима, мукама и невољама упркос, представљају највеће јунаке двадесетпрвог вијека и заслужују сву нашу љубав и помоћ. Представљање Задужбине за Косово и Метохију у свим дијеловима Републике Српске, увећање броја задужбинара и континуитет у помагању српског опстанка на Косову и Метохији биће наша дугорочна активност. Позивамо све читаоце Српског кола да  више информација о Задужбини и како постати задужбинар потраже на нашој страници bastionik.org или нас контактирају  путем телефона 00 387 51-211-802, 00 387 65 526 873 или електронске адресе info@bastionik.org.

На наше питање да ли је и на који начин у данашње време потребно радити на јачању националне свјести, као и на који начин ”Баштионик” дјелује у том смислу, Адамовић је одговорио:

– У данашње вријеме, када нови свјетски поредак и силе које га успостављају на првом мјесту руше вјерски и национални иденитет, негдје  употребом грубе силе, а негдје перфидним методама глобализма и безличног потрошачког друштва, изузетно је важно очувати свијест о припадности својој вјери и свом народу. Здрава национална свијест јесте љубав према своме, а поштовање према туђем, другачијем идентитету и избору. На формирању те свијести морамо радити сви од породице, државних установа од вртића до универзитета и академија, од спортиста, културних стваралаца, умјетника до невладиних организација и наравно цркве. Свака наша активност јесте и мали корак ка јачању националне свијести од промовисања  значаја употребе ћириличног писма, очувања српског језика, добротворних акција у којима пројављујемо на дјелу  ту љубав ка угроженим појединцима свога рода до обиљежавања значајних датума великана српске историје. Као практичан примјер навешћемо активност везану за обиљежавање стогодишњице ослобођења Бања Луке, 21.11.2019. године када смо на централни градски трг поставили огроман пано са фотографијом Краља Петра Првог Карађорђевића, његовим ријечима ”СРПСКА БОСНА ЈЕ БАСТИОН СРПСТВА” и нашом поруком ”БИЛА, БИЋЕ И ОСТАЋЕ…!”.

Када је реч о очувању идентитета, Адамовић је још додао:

– Када смо говорили о значају очувања идентитета изоставили смо значај вјерског идентитета. А он је на првом мјесту, изнад свега и прије свега ми смо православни хришћани, светосавци, то је прва одредница нашег бића, и као појединца и као народа, а онда смо Срби, народ који дијели универзалне цивилизацијске и културолошке, истинске вриједности са осталим народима ближег и даљег окружења. Темељи  нашег сабрања јесу  Црква, Света Литургија и Свето Причешће. Одатле црпимо и снагу и надахнуће да поштујући оне двије највеће заповијести, јеванђељске заповијести о Љубави, поступамо по ријечима Светог Владике Николаја, заштитника и Крсне славе Баштионика ”Крени од себе”. Круна нашег рада у оквиру Баштионика јесу заједнички одласци у манастире и цркве, на  литургијска сабрања која се често наставе заједничком  трпезом љубави, пјесмом то нас изнутра јача, повезује и ствара једну заједницу у којој смо истински у Христу  браћа и сестре, загледани у вјечност и недјељиви у свему што овоземаљски живот доноси.

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

Интервју на сајту Савеза Срба из региона