О НАМА

КО СМО МИ?

Србско сабрање „Баштионик“ је добровољно, непрофитно и нестраначко сабрање Срба и свих људи добре воље који прихватају циљеве Сабрања.

Србско сабрање „Баштионик“ је заједница православних Срба родољуба, који љубав према своме роду доживљавају у оном истинском хришћанском смислу, најбоље објашњеном ријечима Светог Владике Николаја: „Србски национализам, то је рам у којем је икона Христова“.

Циљ нам је да, окупљајући људе који имају свијест о духовном јединству, свијест о једносушности сабраних у заједници која се пројављује нашим учешћем у Светој Литургији и Светим тајнама, заједно откривамо суштину, пуноћу, смисао и радост које нам даје јединство са Господом Исусом Христом и заједницом сабраних.

Циљ нам је и да о стварању тог јединства „несливених, а нераздјељивих“, својим дјелом свједочимо другима, у љубави и смирењу.

Задаци Баштионика

Духовна обнова србског народа, јачање националне свијести, саборности и државотворности србског народа; очување и баштињење завјета предака као темељних принципа система вриједности на којима почива човјек, домаћинство и држава; очување и снажење вјерског, културног и историјског идентитета, насљеђа и баштине србског народа; помоћ и подршка сваком Србину у сабрању, заједништву и стварању јединственог србског духовног, културног и сваког другог заједничког простора.

Визија Баштионика

Свједоци смо тешке ситуације у којој се налази србски народ. У тренутку када је систем вриједности поремећен, када пропагандна машинерија на челу са хашким казаматом ради против Срба, када је србска породица угрожена, када комунистички партијашки систем нагриза све сегменте друштва и када је србски народ изгубио компас, осјећамо потребу да нешто предузмемо водећи се ријечима Светог Владике Николаја Жичког и Охридског: „Ко, ако не ми и кад, ако не сад?“

Сматрамо да је национални активизам хришћанска дужност. Живјети у заједници, као истински хришћанин, значи бити одговоран према заједници, бринути се за њу, бранити заједницу када је нападнута и борити се за њене вриједности и њен опстанак.

Наша визија је да Баштионик постане сабрање србских родољуба који желе да својим залагањем направе нешто корисно за своју земаљску Отаџбину.

У овом тренутку сматрамо да се од нас не тражи да гинемо за њу али својим знањем и радом можемо, свако у својој области, допринијети у тој борби.

Свој активизам темељимо на два принципа, по ријечима два србска великана, који нас уче да кренемо од себе и да будемо људи- увијек и свуда.

Активности Баштионика

  1. Чува, његује и снажи вриједности Православља.
  2. Указује на право Срба да чувају и развијају свој језик називајући га правим именом- србским језиком.
  3. Јача свијест србског народа о ћириличном писму као темељном националном идентитету, залаже се за употребу ћириличног писма у службеним актима, документима и слично.
  4. Упознаје народ са општим вриједностима монархије, историјом и баштином србских владара, шири и снажи идеју монархизма.
  5. Спроводи идеју о националној и светосавској просвјети као темељу друштва, бори се за бољи друштвени положај васпитно- образовних и културно-просвјетних установа, за квалитетне, објективне и на темељима хришћанства, општељудских и србских националних вриједности засноване, наставне планове и програме.
  6. Промовише значај и улогу породице, домаћинства и заједнице кроз хришћанске вриједности. Снажи улогу родитељства и материнства, подстиче рађање, помаже породице са више дјеце, стипендира ученике, организује посјете и размјене ученика и студената.
  7. Води бригу о очувању и заштити природних добара- воде, ваздуха, земље и свега Божијом промишљу створеног, као блага наслијеђеног од предака које треба сачувати за потомке.
  8. Организује добротворне и приложничке акције, прикупљање и расподјелу помоћи за светиње, угрожени народ, појединце и установе и у народу подстичући и снажећи доброчинство, милосрђе, богољубље и братољубље.

Надамо се да ће ријешеност на борбу, лична храброст и спремност на жртву, на лични подвиг и свједочење Вјере и Љубави задобити и Божији благослов и братску помоћ.

Србско сабрање Баштионик позива да нам се придруже сви они који желе да, по мјери своје снаге, служе Богу и србскоме роду, слиједећи јеванђељске ријечи: „Радите тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца вашега који је на небесима“. (Матеј, 5, 14).

За више информација контактирајте нас посјетивши ову страницу!