Одговор министра Антона Касиповића на отворено писмо Баштионика

На основу отвореног писма које сте упутили Министарству просвјете и културе у којем питате зашто нико из Министарства није присуствовао освештању спомен-чесме у Основној школи „Ђура Јакшић“ у Српском Милановцу и служењу парастоса у знак сјећања на 52 ученика ове школе пострадала 1942. године, обавјештавамо Вас да Министарство просвјете и културе није добило позив да присуствује овом догађају.

Како смо накнадно сазнали од директора школе, позив није упућен јер нису били сигурни хоће ли на вријеме бити завршен споменик. Прошле године сам лично присуствовао парастосу који је служен у знак сјећања на пострадале ученике.

Министарство просвјете и културе је управо у току мог мандата дало сагласност школи за постављање спомен-плоче и изградњу спомен-чесме. Министарство ће такође суфинансирати трошкове изградње спомен-чесме. Текст на спомен-плочи и спомен-чесми предложила је Комисија коју је именовао Школски одбор ОШ „Ђура Јакшић“ а не Министарство просвјете и културе.

На основу Вашег питања зашто Министарство просвјете и културе није суфинансирало књигу „Прича која лута свијетом“ Тихомира Левајца, обавјештавамо Вас да је овај рукопис био на Конкурсу за суфинансирање издавачке дјелатности 2010. године. Према оцјени стручне комисије, чији чланови нису запослени у Министарству, рукопис „Прича која лута свијетом“ добио је 195 бодова и заузео 63. мјесто од 113 приспјелих рукописа. Министарство је у складу са расположивим средствима подржало објављивање 56 рукописа.

Министарство просвјете и културе, на чијем сам челу, жели да ученици у свим школама у Републици Српској упознају своју историју да би успјешно градили бољу будућност. Вјерујем да Вам је познато и да годинама лично присуствујем обиљежавању страдалих у Дракулићу. Управо је у току конкурс за стипендију за Међународну школу за изучавање Холокауста. Ријеч је о наставку сарадње са институцијом Јад Вашем у Израелу која има за циљ обуку професора средњих школа у Републици Српској за увођење садржаја о Холокаусту у наставу предмета Српски језик и Историја у све средње школе.

С поштовањем!
МИНИСТАР
Антон Касиповић