Ријеке не смију бити границе између Срба

Представници Српског академског круга, заједно са представницима сродних омладинских организација, учествовали су у Бањалуци на округлом столу на тему „Млади и национални идентитет“.

okrugli-sto-identitet

Јединствен српски култирни простор, коме границе не представљају препреке, треба да буде основ нашег идентитета и наша оставштина будућим генерацијама.

Ово је закључак учесника округлог стола „Млади и национални идентитет“ који је 16. октобра одржан у просторијама Светосавске омладинске заједнице у Бањалуци. У организацији Српског академског круга и бањалучког Удружења студената историје „др Милан Васић“, округли сто је одржан како би млади из Београда и Бањалуке покушали дати одговор на питања која се тичу српског идентитета данас.

Оснивач Удружења студената историје „др Милан Васић“ и секретар Удружења грађана „Јадовно 1941“ Предраг Лозо, на отварању је истакао:

Окупили смо се да би осмотрили младе, да би разумјели шта за њих представља национални идентитет, како га виде млади из организација које су учесници округлог стола. Разговарамо о културолошком јединству, културној политици српског народа у цјелини, без подјела, без регионализма.

Став свих учесника је био да је потребна јединствена културна политика, јер се „једино тако може успоставити културна основа српског идентитета код младих“. Немања Девић из Српског академског круга, изразио је задовољство због остварене сарадње са колегама из Бањалуке и истакао да су нашли „тачку слагања уз помоћ које ће моћи да остварују циљеве ради којих су се окупили“. Током излагања на округлом столу, Девић је између осталог рекао:

Поглед према националном, према идентитету, према прошлости, често умије да буде тумачен као анахрон. Ми морамо да овим темама дамо нови живот и актуелизујемо их. Да би то постигли морамо својом појавом уносити нови морал у јавни живот, бити људи који ће се подједнако доказати стручно и лично. Морамо да се потрудимо да причу о националном идентитету поставимо на један ниво који је разумљив за што шире групе.

Учесници су се усагласили да би млади стално требало да раде на надоградњи, како формалног тако и неформалног образовања, јер је оно важан фактор у остваривању националног и културног јединства. Младима би требало објаснити како сам појам јединство не представља „ништа агресивно, већ национални циљ на који имамо право у модерном цивилизацијском моделу који је данас доминатан“. Учесници скупа су се сложили:

За младе људе је неопходно да по сваку цијену обезбиједе проток идеја, да се разговара и договара о српском питању.

Теме округлог стола биле су и социјализација младих, њихов однос према прошлости, колективно памћење, хуманитарни рад и академско образовање. Поред представника Српског академског круга и Удружења студената историје „др Милан Васић“, на округлом столу учествовали су представници Удружења Јадовно 1941, Српског кода, Светосавске омладинске заједнице Бања Лука, Савеза студената Филозофског факултета Бања Лука, Србског сабрања Баштионик и Унија студената Републике Српске. Предраг Лозо и Немања Девић су послије одржаног округлог стола гостовали на Радио Телевизији Републике Српске у емисији „У фокусу“, гдје су говорили о односу младих према српском националном идентитету.