Одржана Сретењска бесједа 2014.- „Православље и правословље“

Србско сабрање Баштионик по други пут је организовало Сретењску бесједу, посвећену Сретењу Господњем и почетку Првог србског устанка под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа. Бесједник на тему „Православље и правословље“, био је проф. Владимир Меденица.

Београдски издавач и публициста Владимир Меденица упозорио је да је Србима од кључне важности да сачувају свој језик и писмо или ће пропасти као народ.

„Ако не успијемо сачувати свој језик, бићемо нека друга бића, неке друге форме, постаћемо било шта али Срби сигурно нећемо бити“!

Говорећи о називу теме бесједе, он је истакао да су вјера и језик неодвојиви.

„Писмо је саставни дио језика, а самим тим и вјере“, каже Меденица.

Меденица је нагласио да је већ одавно примјетно да постоји пут „разваљивања србског језика“, оцијенивши да је то уједно и „пут разваљивања и вјере“.

„Уколико желимо да останемо Срби, морамо бранити, штитити, развијати, те засјемењивати нашим језиком сва она подручја гдје живи србски народ“, навео је Меденица.

Према његовим ријечима, Србин у својој глави мора да рашчисти с тим да је Србин само по језику, вјери, култури и обичајности и ни по чему другом.

„Не може се бити Србин по туђицама, употребама страних ријечи и страног писма – оног које се зове и латинско писмо“, каже Меденица.

Сабрање су србском химном „Боже правде“ отворили гости бесједе, етно-група „Дукат“ из Челинца, која је извела и више србских народних пјесама са различитих србских простора.
Присутне је у име Србског сабрања Баштионик поздравио Предраг Адамовић.