Уручена Повеља „Србски родољуб“ проф. др Рајку Долечеку

Гости Баштионика од 14. до 16.07. били су проф. др Рајко Долечек, велики србски пријатељ и познати љекар ендокринолог и четворо студената Филмске академије из Прага.

Млади прашки сниматељи и режисери су на просторима Републике Српске снимали документарни филм о животном путу и дјелу проф. Долечека, чија је мајка Србкиња са Романије, а отац Чех, официр ондашње Аустро-Угарске Монархије. Рајко је рођен 1925. године и крштен у Православној цркви.

Незаобилазна епизода те филмске приче јесте Рајкова неизмјерна љубав према србском роду. Љубав која личним трудом и дјелом свједочи о србским страдањима, о србским јунацима и свему оном што се Србима дешавало у протеклом вијеку, а о чему је он написао неколико књига, бројне чланке и радове са преко 1500 страна текста.
Та жртвена и дјелатна љубав је разлог што је Баштионик баш проф. др Рајку Долечеку додијелио повељу „СРБСКИ РОДОЉУБ“.

Ту Повељу смо установили ове године и додјељиваћемо је за „ИСКРЕНО ИСПОВИЈЕДАЊЕ ВЈЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ, ЗА СВЈЕДОЧЕЊЕ ИСТИНЕ ПРЕД СВИЈЕТОМ, ЗА ОСВЈЕТЉАВАЊЕ ПОТОМЦИМА ПУТА КОЈИ ВОДИ У ЖИВОТ ВЈЕЧНИ“, сваке године о нашој Крсној Слави, Светом Владики Николају Србском и Свеправославном.

Наше госте примио је и епископ бањалучки господин Јефрем, а одвели смо их у Музеј Републике Српске гдје су погледали поставку о Јасеновцу.

Посјетили смо и школу у Српском Милановцу (Шарговцу), споменике у Раковачким барама и Дракулићу, а у Спомен храму у Дракулићу смо заједно присуствовали вечерњем Богослужењу.

У парохијском дому овог Храма смо приредили скромно послужење и са обостраном радошћу уручили нашем у Христу брату Рајку, повељу „Србски родољуб“, пожељевши му многаја љета у борби за Крст часни и Слободу златну.