Достављена добротворна помоћ у Петровском посту

Баштионик се од првог дана мајских поплава активно укључио у помоћ угроженом становништву. Помагали смо у градњи насипа, на Ребровачком мосту у Бањалуци као и у одбрани од поплаве у насељу Дервиши. Наредних дана радили смо на чишћењу у поплављеним насељима и помагали у прикупљању помоћи у прихватним пунктовима у Клиничком центру, цркви Лазарици и Колу српских сестара, гдје смо доставили и пакете хране, средстава за хигијену, постељине- прикупљених у сједишту Баштионика, књижари-галерији „Ризница“. 

Из властитих средстава и помоћи прикупљене у нашем сједишту, помогли смо активисте и пријатеље нашег сабрања који су су били захваћени поплавом и у зависности од тежине ситуације подијелили за 6 поплављених домаћинстава укупно 800 КМ.

Акцију „Будимо људи“, организовану у Петровском посту, спроводили смо у сарадњи са свештенством бањалучких храмова, као и у ТЦ „Меркатор“ и књижари-галерији „Ризница“. 

У ову акцију укључили су се и чланови Удружења српско-чешког пријатељства из Чешке, који су нас посјетили и замолили да у њихово име уручимо поплављеним породицама износ од 350 Евра, као и бањалучки плесни клуб „Салса“ са прилогом од 300 КМ, црквена општина Дракулић са прилогом од 650 КМ и други пријатељи Баштионика.

Захваљујући помоћи добрих људи прикупили смо материјална и новчана средства, нешто половног намјештаја, те посјетили и заједно са парохијским свештеницима уручили помоћ за 15 породица.

  1. Дана 23.07.2014. године са свештеником Јованом Лазичићем посјетили смо породицу Ивице Борута, у улица Војводе Пријезде 167 у насељу Лазарево, који са четворо дјеце живи у поплавњеној бараци. Уручена им је помоћ у храни, хигијенским средствима, постељини и новцу у износу од 300 КМ.

Са оцем Јованом посјетили смо и породицу Радована Милаковића, самохраног оца четворо дјеце, настањену у улици Змај Огњеног Вука 124 у насељу Лазарево у Бањалуци. Породици је уручен пакет помоћи са храном и хигијенским средствима, као и 300 КМ. Заједно са нама овој посјети се придружила и проф. Татјана Дуроњић, пријатељ Баштионика, чијим трудом и залагањем смо овој породици предали и помоћ госпође Биљане и Благоја Поповића из Канаде у износу од 350 канадских долара.

У Лазареву смо породици Младена Кочића уручили 200 евра, као помоћ за набавку намјештаја и посуђа, уништених у поплави.

  1. Дана 27.07.2014. године смо заједно са свештеником Будимиром из ЦО Чесма, уручили по један кауч у вриједности од по 150 КМ породицима Штрбац и Ритан које су претрпиле штету у мајским поплавама.

Пакет прехрамбених производа и новчану помоћ у висини од 100 КМ  уручили смо заједно са оцем Будимиром и Дарији Рајковић, самохраној и незапосленој мајци.

  1. У црквеној општини Челинац смо 13.08.2014. године на приједлог оца Радивоја посјетили три породице страдале у августовским поплавама и уручили им помоћ у гардероби и новцу (по 100 евра и 20 КМ). Помоћ је уручена породици Живковић из села Штрбе којој је у поплавама страдала мајка иза које је остало троје дјеце, породици Кнежевић која је страдала у бујичним поплавама у мјесту Горњи Челинац, а имају болесно дијете и породици Дарка Станојевића који је нестао у поплавама и још није пронађен. Иза њега је остало четворо дјеце.

  1. Истог дана били смо и код старице Досте Михајловић (76 година), која живи сама у трошној кућици у насељу Сарачица код Бањалуке. Баки Дости је уручен пакет хигијенских и прехрамбених производа.

  1. Били смо у Кумсалама са оцем Будимиром код породице Даринке Новковић и уручили им пакет хране, хигијенских производа и 150 КМ и одвојили помоћ у износу од 150 КМ за још три породице.

  1. Брату Богославу је за набавку наочара, обуће и одјеће (изгубљених у августовској поплави) уручено 280 КМ.

Нека Господ укријепи страдале који требају помоћ и све људе добре воље који им помажу и добро чине.

Чланак на веб страници Православие.ру

ФОТОГАЛЕРИЈА: