Нове снаге србске историографије

На Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци- Одсјек за историју, у периоду август-септембар 2015. године, дипломирала су четири Баштионикова члана и пријатеља.

Оно што је значајно јесте да су сва четворица за дипломски рад изабрали теме из новије србске историје и то:

Никола Борковић: „Четнички покрет у Босни и источној Херцеговини од 1941. до 1945. године“,

Неђо Малешевић: „Операција „Коридор 92“ и њен значај у историји Републике Српске“,

Предраг Лозо: „Митровданске офанзиве на источну Херцеговину 1992. и 1994. године“.

Јовица Рудић нас је посебно обрадовао надахнутом одбраном свог дипломског рада о небеском заштитнику и Крсној Слави Баштионика- Светом Владики Николају Жичком и Охридском. Назив његовог рада је: „Николај Велимировић – живот и дјело“.

Значајно је и то да су сва четири кандидата диломирала са оцјеном десет и да по оцјени својих професора и чланова испитне комисије, представљају једну од најбољих генерација студената историје. Новопроглашени професори историје ће уписом на постдипломске студије наставити своје стручно усавршавање.

За овакав успјех својих студената као и за избор тема дипломски радова, заслужни су и професори са Одсјека за историју, а највеће заслуге припадају доценту др Горану Латиновићу, шефу Одсјека и ментору наших кандидата.

Тим поводом је предсједник Србског сабрања Баштионик Предраг Адамовић поклонио доценту др Горану Латиновићу монографију „Свети Николај Жички“ као знак симболичне подршке његовом раду.

Посебну награду из фондације „Србски ђак“ за свој труд на очувању и његовању суштинских вриједности србског народа, сажетих у слогану „За Крст Часни и Слободу Златну“ – добио је Јовица Рудић.

Поклоне и честитке од својих Баштионичара су наши млади професори историје добили на дружењу уприличеном поводом одбрана њихових дипломских радова.

Свима њима желимо много успјеха на личном и научном плану и да никад не забораве да су слуге Богу и србскоме роду.