Реакција на промоцију књиге „Прешућивани злочин“

Представници удружења потомака жртава геноцида над Србима почињеног, уз прећутно или директно одобравање римокатоличког клера, од стране припадника хрватског народа, узели су учешће на промоцији књиге „Prešućivani zločin“ која представља „Zbornik radova s međunardnog studijskog dana u povodu 20 godina od završne faze protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i ostalih s područja Banjalučke regije“.

Организатори промоције одржане 17.05. у Музичком павиљону Стакленац у Бањалуци су „Europska akademija banjalučke biskupije“, Udruženje građana „Impuls“, а медијски покровитељ „Impuls portal“ из Бањалуке.

Непосредно прије почетка промоције књиге представници УГ „Јадовно 1941.“, Равногорског покрета Отаџбине Српске, Удружења студената историје „Др Милан Васић“, СНП „Избор је наш“ и Србског сабрања Баштионик, испред Стакленца су истакли транспаренте са својим порукама, а затим присуствовали промоцији.

Наше учешће у дискусији и покушај да се траже објашњења и одговори за селективан приступ злочинима и истини, неаргументованом и контрадикторном изношењу података (25 000 силованих жена несрпске националности…), лажима изговореним о забрани повратка и угрожености Хрвата у Републици Српској, учешћу бискупа Комарице (који је поздравио скуп и захвалио се ауторима) на комеморацији „хрватским војницима“, како пише на споменику у Блајбургу, његово недолажење на комеморације у Градини, Дракулићу… остали су без одговора.

Бањалука и Срби, у жељи за истинским помирењем и миром, имају снаге да се суоче са злочинима који су починили појединци из нашег града и нашег народа али исто то тражимо и од остала два народа, а прије свега од Републике Хрватске за геноцид почињен над Србима у двадесетом вијеку.

До тада, господо, почистите најприје смеће у својој кући…

Бањалука, 18.5.2016. љ.Г.
Потомци жртава геноцида над Србима

ПрилогДопис – промоција књиге у Стакленцу