Вече о Православној Сирији

У препуној сали Светосавског омладинског клуба у Бањалуци, у недјељу 17. априла, одржана је бесједа под називом „Вече о Православној Сирији“. Србско сабрање Баштионик уз помоћ православних студената из Сирије, Хилде и Јамена, организовало је веома занимљиво предавање о културном, духовном и историјском насљеђу Сирије.

Вече је обиљежила поучна бесједа јеромонаха Теофила, настојатеља манастира Осовица, који је присутнима говорио о Антиохијској патријаршији и развоју хришћанства на простору древне Сирије. Посебну пажњу су привукла излагања Јамена и Хилде Хрекес, брата и сестре родом из Алепа, који тренутно студирају у Бањалуци. Хрекеси су многобројној публици представили Сирију, показали њено богато културно, духовно и историјско благо, износећи многе занимљиве детаље и појединости. Хилда Хелена Хрекес је ријечју и сликом показала богатство и пуноћу живота Православне цркве у Сирији, а посебно веома активан, животоносан однос цркве према младима.

Вече су уљепшале дјевојке из хора Света Анастасија Српска (којим руководи наша, у Христу сестра Хилда) појањем на арапском и србском језику.