Баштионик у посјети Епархији пакрачко–славонској

Чланови и пријатељи Србског сабрања Баштионик су 11. јуна 2016. љ.Г. посјетили манастире Епархије пакрачко-славонске.

Прво одредиште био је древни манастир Ораховица на Папуку, са црквом посвећеном Светом Николају, чији први помен потиче из XVI вијека.

Овај манастир има велику повезаност са манастирима Бањалучке епархије, Ступљем и Липљем, чији су монаси повлачећи се пред турском најездом у 17. вијеку, прешли у манастир Ораховица и ту наставили свој живот и молитве.

Из Ораховице се група поклоника упутила у манастир Пакру, који се налази између Дарувара и Пакраца. Посљедњи рат није заобишао овај страдални манастир, па је он од тада пуст, а данас се ради на његовој обнови.

Групу је пут одвео у Пакрац гдје се налази сједиште епархије у којој су срдачно дочекани од стране владике Јована (Ћулибрка). Владика је испричао кратки историјат епархије, истичући вјековно присуство Срба на тим просторима, повезаност србског народа са обе стране Дрине у страдању и у васкрсењу које се и данас огледа у обнови светиња ове страдалне епархије.

Посљедње одредиште био је манастир Светог Јована Крститеља у Јасеновцу. У однедавно женски манастир у Јасеновцу поклонике из Бањалуке примила је мати Серафима са сестринством.

Јасеновац, мјесто највећег србског страдања, а уједно и побједе васкрсења над смрћу, оставио је посебан печат на поклоничко путовање страдалној и крвљу мученика освећеној Славонији.

Доћи ћемо опет и увијек.

Слава Христу Који смрћу смрт побиједи!

За више информација о манастирима Епархије пакрачко-славонске посјетите веб сајт:
Интернет презентација Епархије пакрачко-славонске