Промоција књиге и обиљежавање страдања цивила и војника ЈВуО

Србско сабрање Баштионик је и ове године обиљежило годишњицу страдања припадника Југословенске војске у Отаџбини и србског народа из Црне Горе.

Заједно са Народном библиотеком из Бијељине, 15.06. смо у највећем граду Семберије организовали промоцију књиге Мире Микетића „Кроз пакао и натраг“.
Том приликом смо нашем у Христу брату Мири Микетићу, уручили Баштионикову повељу „Србски родољуб“, коју је добио о нашој Слави, Светом Николају Жичком и Охридском.

На дан када наша Света Православна црква прославља Светог Јоаникија Липовачког, 17.06., у цркви Преображења Господњег у селу Разбоју крај Српца, заједно са припадницима Равногорског покрета Отаџбине Српске присуствовали смо Светој литургији са поменом страдалима. У овој цркви је у априлу 1945. године своју посљедњу Свету Архијерејску литругију служио митрополит црногорски Јоаникије.

Исти дан у 13.00 часова на брду Шибови надомак Бањалуке, на гробници око 800 бораца Југословенске војске у Отаџбини побијених без суђења и пресуде у мају и јуну 1945. године, служен је молитвени помен.

Нека је вјечни помен србским мученицима.