Свети оче Николаје моли Бога за нас!

Активисти Баштионика су 3. маја 2017. љ.Г. прославили своју Крсну славу, Светог Николаја жичког и охридског.

Обиљежавање славе је почело литургијским сабрањем у Храму Христа Спаситеља, а настављено вечерњом службом у цркви Рођења Пресвете Богородице у Ребровцу, у чијем парохијском дому је обављено освећење кољива и славског колача. Заједно са свештенослужитељима и гостима, сложно смо отпјевали тропаре нашем небеском заступнику пред Господом.

Традиционално, по четврти пут, прогласили смо овогодишње добитнике Баштионикових повеља.
Повеља „Србски родољуб“ и монографија Свети Николај ове године додијељена је Мири Лолић Мочевић „За храбро и искрено свједочење да су вјечне, небеске вриједности једина гаранција опстанка на нашим вјековним огњиштима“.

Раде Рачић, „Који је својим свједочењем истине показао да је достојан насљедник наших светих предака, цвијета васколиког србства и поноса јуначке србске Црне горе“, тринаестогодишњак из Подгорице, овогодишњи је добитник повеље „Србски ђак“. Новчани дио овог признања, 150 евра, србском ђаку уплаћено је на жиро рачун.

Од свог оснивања 2012. љ.Г., неки од наших чланова су се оженили, удали, добили насљеднике па је тако Баштионик постао богатији за 9 беба.
Нови, најмлађи чланови Баштионика, постали су Симеона, Гаврило, Ксенија, Теодор, Георгије, Андреј, Марија, Василије и Марија.
Родитељима смо за њихове новорођенчади, ових дивних србских имена, додијелили медаљоне Пресвете Богородице, а овај обичај даривања родитеља и дјеце ће постати традиција. По ријечима Светог Николаја Жичког и Охридског: „Помози Боже да се Срби обоже, сложе и умноже“.

Захваљујемо се пријатељима и сарадницима, свима вама који  помажете и подржавате наш рад.

На многаја љета!

Фотографије:
– Душан Борковић