Извјештај о добротворној акцији за Косово и Метохију, новембар 2017. љ. Г.

Благодарећи Господу успјешно смо реализовали добротворну акцију помоћи породицама на Косову и Метохији и завршили посјету Епархији Рашко-призренској и косовско-метохијској. У општини Ново Брдо посјетили смо четири породице (двије породице граде куће) са укупно седамнаесторо дјеце и уручили новчано-материјалну помоћ од 800,00 евра. Нашим домаћинима, епархијској хуманитарној организацији „Мајка девет Југовића“, уручено је 1000,00 евра намијењених за набавку огрјева за јавне кухиње.
Парохијској цркви у селу Осојану, општина Исток, уручено је 100 евра.
Обишли смо постојеће јавне кухиње, фарме, пластенике и погоне за прераду поврћа, фарму (у изградњи) свиња, увјеривши се у пожртвованост и домаћински начин рада запослених.
Све нас је обрадовала вијест о куповини једног хектара земље и почетку изградње нове, модерне фарме за тов свиња. Њеним завршетком ће бити отворена нова радна мјеста за Србе на простору Косовског поморавља, а кухиње ће имати властити извор меса. Овај пројекат је започет уз помоћ великог човјека и српског пријатеља Арноа Гујона.
Посјетили смо и манастир Драганац, а у манастиру Зочиште присуствовали смо Слави цркве, Светим бесребреницима Козми и Дамјану. Том приликом, уз благослов преосвећеног владике рашко-призренског господина Теодосија и игумана манастира Зочиште синђела Стефана, Србском Сабрању Баштионик је предат славски колач и кумство славе Светих Врача Козме и Дамјана 2018. љ. Г., у манастиру Зочиште.
Манастиру у Зочишту смо уручили скромну новчано-материјалну помоћ у износу од око 215 евра.

Преносимо захвалност и поздраве браће и сестара са Косова и Метохије свима који су својим прилогом учествовали у овој акцији. 

Као и сваки пут, одлазак на Косово и Метохију искористили смо и за посјету нашим светињама. Посјетили смо манастир Ђурђеви Ступови, Цркву Светих апостола Петра и Павла код Новог Пазара у Расу, манастир Сопоћани и Грачаницу.

Као и увијек, све трошкове пута Баштионичари су плаћали из својих средстава, а сав прикупљени новац је уручен онима којима је намијењен- Србима на Косову и Метохији.

—————————————————————————————————————

Чланак наше сестре у Христу Оливере Радић о посјети активиста Баштионика Косову и Метохији, објављен на највећем Православном интернет сајту- Православие.ру:

Православие.ру

 

Емисија „Слово“ на радију Словољубве у оквиру које се налази и разговор са предсједником Србског сабрања Баштионик Предрагом Адамовићем (разговор почиње на 40:15):

Словољубве

 

Извјештај удружења Мајка девет Југовића о посјети активиста Баштионика:

Народне кухиње КиМ

 

Обиљежена манастирска слава у Зочишту:

Православие.ру

Грачаница онлајн

 

Словољубве: Догађаји- 14. новембар 2017. године:​

Словољубве ​ 

 

Фотографије:
– Неђо Малешевић
– Страхиња Стојаковић