Чланак о Баштионику на сајту „Новости плус“

На сајту „Новости плус“ објављен је чланак о активностима Баштионика, који преносимо у цјелини.

 

СРБСКО САБРАЊЕ „БАШТИОНИК“ У ХУМАНИТАРНИМ МИСИЈАМА ОД СРПСКЕ ДО КОСОВА

„ЧУВАРИ СРПСКИХ СВЕТИХ ВРИЈЕДНОСТИ“

За шест година помоћ пружили хиљадама угрожених грађана у Српској и на Косову и Метохији, а најчешће отварају врата вишечланих породица.

Ријетки су они који у овом времену духовне и материјалне неимаштине живе по узору на чувену мисао Патријарха Павла “будимо људи, свуда и увијек.”

Ипак, на срећу, таквих има и то у редовима Србског Сабрања „Баштионик“ које постоји од 2012. године и које не штеди на хуманости одакле год да добију позив за помоћ. – Идеја водиља, у најширем смислу јесте жеља да својим радом, поштујући туђу, чувамо своју духовну и културну баштину наслијеђену од наших предака, да на том послу дамо лични допринос, помогнемо колико можемо онима којима је помоћ потребна, каже предсједник Сабарања Предраг Адамовић и са поносом истиче да свој активизам темеље на два принципа, по ријечима два српска великана: Светог Владике Николаја Жичког који је учио да кренемо од себе и Патријарха Павла који је упорно понављао „будимо људи, свуда и увијек“.

У протеклом периоду свог рада, „Баштионик“ је организовао бројне добротворне акције прикупљања и подјеле помоћи угроженима. Волонтери прикупљају помоћ за храну и хигијену у маркетима уз контакт са људима дијељењем летака, али и постављањем кутија за новчане прилоге у црквама. Осим тога, помоћ стиже и преко жиро рачуна или у сједишту „Баштионика“.

– Организовали смо акцију „Будимо људи“ и посјетили смо и уручили помоћ у неколико стотина социјално угрожених породица, каже Адамовић и додаје да су највеће акције помоћ раду ХО „Мајка девет Југовића“ у Епархији рашко-призренској, Грачаница, Косово и Метохија, а ријеч је о акцијама под називом „Кад би хљеба било више“ и „Саборно за Косово и Метохију“ којима се помаже останак и опстанак Срба на Косову и Метохији.

Адамовић се радо присјећа и акције покривања куће једног ратног војног инвалида, човијека који је сам започео кућу за своју породицу, супругу и четворо дјеце, разболио се од посљедица рањавања и стао са градњом. Ипак, радови су завршени уз помоћ братске организације „Срби за Србе“.

Свака посјета и свака уручена помоћ, сваки дјечији осмијех захвалности има своју причу, али једно им је заједничко што дају подстрек и снагу за нове акције Сабрања које неуморно тражи нове путеве хуманости. Број чланова је промјенљив, у зависности од величине акције и има пар десетина стално активних чланова и много више пријатеља који помажу рад „Баштионика“, свако из своје области. Али сви они имају једну мисију, а то је да постигну лијепу и хуману промјену у својој околини.

Бојан Морача који је у „Баштионику“ непуних шест година каже да сабарање нема никакав други интерес, осим да учини нешто добро за своју овоземаљску отаџину и истиче да је круна свега заједничко сабирање у молитви у црквама и манастирима. Он истиче да је посебан нагласак на очувању породичних вриједности и чувања српске културе, историје и обичаја.

– Снага Сабрања је у заједништву, један човијек мало шта може сам, али кад се удружи неколико десетина људи, онда се дешавају добре и позитивне ствари, каже Бојан и додаје да је много срећан што је у једној таквој заједници у којој нема ситних и себичних интереса, нема сујете, ни зависти, јер нико од њих нема никаву материјалну корист, већ само духовно богатство.

Чланови своју хуманост показују и кроз акције добровољног давања крви, али и кроз радне мобе у испомоћи манастирима и црквама. Кроз цјелокупан рад, „Баштионик“ се највише осврће ка вишечланим породицама у којима су родитељи без сталних примања.

– Сусретали смо се и са хладним кућицама, баракама које прокишњавају, подераним патикама и неухрањном дјецом, али оно што краси такве породице јесте борбеност, оптимизам и веома често радост какву не можете видјети у материјално богатим породицама, каже Адамовић.

Данас, кад многи бацају хљеб у канту за смеће, у „Баштионику“ поручују да је гладних много и да један хљеб некоме може спасити живот, те да ту мисао имамо на памети.

О томе свједочи и један боравак на Косову из 2007. године, када су каже Адамовић једног ђеда, самохраног осамдесетогодишњака питали „како је ђеде?“. А он им одговорио: „ ма добро је, само нема слободе…и кад би бар хљеба било више“. У то вријеме Хуманитарна организација Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“, куповала је хљеб и дијелила угроженим Србима, али у малим количинама. Тако су по повратку у Републику Српску покренули акцију прикупљања помоћи назвавши је тим ријечима „Нека хљеба буде више“, чији резултат је био стотину тона брашна и финансијска помоћ за изградању пекаре у Новобрдској општини.

– Хљеб значи живот, и на Косову и у Бањалуци, и свагдје у свијету, значи дан без глади, осјећај сигурности бар до сутра…поклонити некоме један хљеб значи поклонити дан живота. А то је велико, поручује Адамовић.

Тешка времена, кризе и сиромаштво су одлика ових простора, а насупрот њима стоји велика хуманост која краси Српски народ, који је научио да дијели и помаже у невољи. Кажу да највише помоћи стиже од обичног човјека који разумије шта значи неимаштина. Углавном је то појединачно симболична помоћ, један позив је једна марка, један килограм брашна, једна литра уља, али мноштво таквих претвори се у помоћ од 50 кг брашна колико се обично носи у пакетима хране за породице. Посебно су поносни и на поједина предузећа која помажу са донацијама брашна и на појединаце који желе да помогну конкретној породици. Акцијама се често придружују и људи из иностранства који се јављају путем друштвених мрежа и неколико њих редовно даје своје прилоге за Божићну и Васкршњу акцију.

У „Баштионику“ признају да су се много пута увјерили у хуманост људи из Републике Српске према Србима на КиМ. – Људи у РС имају срца, помажу и дају, и то највише они који су осјетили неимаштину и који су свјесни да дајући заправо – добијају, каже Адамовић и додаје да је посебно та саосјећајност и жеља да се помогне присутна у акцијама за Србе који опстају у енклавама на Косову и Метохији, јер из свих крајева Републике Српске, од Дринића и Кнежева до Братунца, Требиља и Невесиња, па чак и од Срба који живе у Федерацији БиХ стиже помоћ за браћу на Косову и Метохији.

За све оне људе који се желе придружити Сабарању, информације о „Баштионику“ могу наћи преко друштвених мрежа и интернета, а у току је Васкршња акција „Будимо људи“, коју ће у сарадњи са Епархијом Бихаћко-петровачком, посветити помагању угроженим Србима са простора ове Епархије. Адамовић најављује да ће крајем године ово Сабрање бити домаћин Славе у манастиру Зочиште, те позива грађане да у што већем броју посјете, истински доживе и открију зашто је Косово и Метохија света српска земља.

https://www.novostiplus.org/srbsko-sabranje-bastionik-u-humanitarnim-misijama-od-srpske-do-kosova/