Освештани темељи српско-руског храма и духовно-културног центра

Досањан стогодишњи сан

Стотину година након првобитне идеје да у Бањалуци буде изграђен храм у част руском цару Николају II Романову, 17.9.2018. љ.Г. сабрани смо свједочили освештању темеља српско-руског храма и духовно-културног центра. Свечаност је започела служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља коју је предводио викар патријарха московског и све Русије Кирила архиепископ јегоревски Матеј, уз саслужење владике бањалучког Јефрема, владике сремског Василија и умировљеног владике зворничко-тузланског Василија уз саслужење свештеника српске и руске православне цркве.

Испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци формирана је литија која се кретала до насеља Алеја центар, гдје су освештани темељи српско-руског храма и духовно-културног центра. Осим црквених великодостојника те бројних вјерника и грађана, у литији су били и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади Српске, те представници јавног живота.

Допринос овом великом догађају за Бањалуку и Републику Српску дали су и активисти Баштионика који су активно учествовали у организационом дијелу.

Фотографије:
– Душан Борковић
– Бојан Руњић
– Страхиња Стојаковић