Наше удружење добитник плакете „Најплеменитији подвиг године“

Наше удружење је за вишегодишњу, континуирану подршку Србима на Косову и Метохији, награђено плакетом „Најплеменитији подвиг године“ Вечерњих новости.
Велико хвала редакцији Вечерњих новости што су препознали наш скромни рад и труд, а на нама је да још више и преданије радимо на корист и радост нашем србском роду и да сви као један гласно кажемо:
ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!
 


„НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ“: Сузе крену сваки пут…

Предраг Адамовић из Бањалуке и организација “Баштионик” помажу Србе на Космету

ЈОШ од када су пре 12 година почели да одлазе на Косово и Метохију, Предраг Адамовић (51) из Бањалуке и његови пријатељи из Републике Српске не престају да помажу Србима у јужној српској покрајини. Убрзо су и основали хуманитарну организацију “Баштионик”, а те 2007. године, са 100 тона допремљене помоћи, како кажу Косовци, спасли су рад народних кухиња и омогућили отварање пекаре у селу Прековце код Новог Брда.

 

 

– Када смо те године крочили на КиМ, конктакт са људима и “додир” са светињама били су пресудни да тај први долазак буде заправо почетак наших учесталијих посета – говори Адамовић. – Само један одлазак на Космет довољан је да се човек “зарази” и осети да мора да се врати. Заправо, осетите не као да долазите већ као да се враћате тамо где припадате.

Не скрива наш саговорник да се на Космету осећа као код најближих рођака. Оних којима треба помоћи да опстану на вековним огњиштима. Зато су Предраг и његови пријатељи окупљени у “Баштионик” наставили да сакупљају помоћ за народне кухиње, али и да организују акције прикупљања новчане помоћи угроженим српским породицама.

– Наставили смо са бројним акцијама, а једна од значајнијих била је у јануару 2018. – каже Адамовић. – Спровели смо је телефонски под називом “Када би хлеба било више”. У тој акцији сакупили смо 44.000 евра за народне кухиње.

Најдрагоценији од свега, по речима нашег саговорника, јесу сусрети са Србима на Космету. Иако он и чланови “Баштионика” одлазе не само да уруче помоћ већ и да охрабре Србе, каже да се често догађа да баш они охрабрују њих. 

ГРАЧАНИЦА Захвалница Адамовићу од владике Теодосија

 

 

 

 

 

 

 

– Знајући да немају слободу, најтежи су сусрети са децом – прича Адамовић. – Увек када их видимо крену сузе на очи, али они теше нас речима да није тако страшно и да ће све проћи. Можете ли да замислите како то звучи из уста малишана који живи у гету у Ораховцу или Великој Хочи? Баш њима треба помоћи јер на њима је будућност. Та деца су као и сви Срби са Космета одговорност свих нас, јер својим останком и опстанком чувају српско име КиМ не само за себе већ и све нас.

 

ДОНАЦИЈЕ

Предраг Адамовић и “Баштионик” организовали су многобројне акције помоћи народним кухињама које опслужују више од 2.000 корисника – каже Светлана Стевић, председница организације “Мајка девет Југовића”. – Осим тога, помогли су и бројним социјално угроженим српским породицама. Обезбедили су и бројне стипенције за ученике и средњошколце, као и донације црквама и манастирима на КиМ.

Чланак на сајту Вечерњих новости