Испоручена друга донација из пројекта „Задужбина за Косово и Метохију“

Активисти и пријатељи Баштионика су у периоду од 13-15.11.2019. љ.Г. боравили на Косову и Метохији и том приликом уручили добротворну помоћ обезбијеђену посредством пројекта „Задужбина за Косово и Метохију“.

Ово је била друга испорука донација ове године, а све захваљујући људима из цијеле Републике Српске који се у све већем броју укључују у Баштиоников пројекат помоћи српском народу широм Косова и Метохије.
Уз координацију и сарадњу са Хуманитарном организацијом епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“, помогнуто је 8 породица у општинама Обилић, Ново Брдо, Косовска Каменица, Лепосавић, Витина и Ораховац. Донације су биле у виду столарије, унутрашњих радова у кућама, завршних радова у грађевинарству, стоке, а посебна донација у висини од 1500 евра уручена је породици Станковић у Ораховцу за радове на изградњи куће. У ову донацију је укључена и помоћ Срба из Мелбурна од 400 евра и Црквене општине Ребровац из Бањалуке од 100 евра. Кућа породице Станковић је прва српска кућа изграђена у Ораховцу од 1999. године!
Из средстава Задужбине издвојена је једнократна новчана помоћ од по 50 евра за све бебе рођене у Ораховцу и Великој Хочи од прошлог боравка представника Баштионика на Косову и Метохији као и за 8 средњошколаца из Ораховца и Велике Хоче.
Ходочасници који су боравили на Светој србској земљи преносе захвалност породица обухваћених овом донацијом и узвраћају поруком да ће се опет срести.

Укупна вриједност донација износила је 8350 евра.

И овај боравак на Косову и Метохији искоришћен је за посјету Православним светињама, манастирима Бањској, Грачаници, цркви Преображења Господњег у Пасјану, Зочишту, Високим Дечанима, Пећкој Патријаршији и Гориочу.

Представници Баштионика апелују на грађане Републике Српске да се укључе у пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ и тиме дају свој допринос останку и опстанку српског народа на Косову и Метохији.

Баштионик – Одлука о преносу средстава

Извјештај ХО „Мајка девет Југовића“

Уплата за кућу у Врбовцу

Донација за породицу Васић – Лепосавић

Донација за породицу Ивковић – Стража

Донација за породицу Максимовић – Стрелица

Донација за породицу Ристић – Извор

Донација за породицу Спасић – Бинач

Донација за породицу Тасић – Бољевце


Чланак на сајту ХО „Мајка девет Југовића“

Светигора: Разговор са активистима Баштионика и оцем Иларионом