Задужбина за Косово и Метохију: Извјештај 4. донације

Имали смо велику радост и част да од 19-22.08.2020. љ. Г. будемо на Косову и Метохији и са нашим пријатељима и сарадницима из Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“ учествујемо у подјели четврте донације добротворне помоћи из средстава „Задужбине за Косово и Метохију“.

Посјетили смо и помоћ (грађевински материјал, пвц столарију, опремање купатила, намјештај, шпорет, фрижидер…) уручили у четири српске породице које остају на својим огњиштима и боре се да својој дјеци обезбиједе основне услове за живот. Укупна вриједност испоручене помоћи је 6.200,00 евра. Од тог износа 1.000,00 евра је намијењено за куповину хране народним кухињама, а 1.200,00 је остало да наши сарадници помогну још једној породици по листи приоритета.

Епархија Рашко-призренска преко своје добротворне организације „Мајка девет Југовића“ има одличне резултате у помагању српског опстанка, посебно породицама које због тешких услова живота у гету немају посао, примања и нормалне услове за рад или продају пољопривредних производа. Тужни смо јер се број корисника народних кухиња због додатних проблема изазваних пандемијом повећава али смо радосни јер сваки пут када дођемо у обилазак епархијске економије видимо нови реализовани пројекат, нови кров, механизацију или засијану парцелу.

Тешко је и набројати многе објекте: фарме перади, коза, оваца, свиња, крава музара и товних јунади, пластеничке и ратарске производње поврћа, цвијећа и сточне хране, мљекара, погони за производњу сира, пастеризацију поврћа, пекаре, сушара… Сви производи се користе за потребе народних кухиња у којима се дневно спреми и подијели 2.200 оброка, за исхрану ђака призренске богословије и оброка за ђаке ближих школа, а вишак производа се продаје преко епархијске продавнице „Метох“ у Косовској Митровици. Овај обим посла, уз свакодневно теренско обилажење, набавку и подјелу помоћи породицама широм Косова и Метохије, се може постићи само великим радом и прегалаштвом свих запослених, укупно шездесет и двоје, на челу са протиницом Светланом Стевић.

Увјерили смо се и овај пут да је помоћ људи добре воље из Републике Српске који путем трајних налога уплаћују средства на рачуне Задужбине за Косово и Метохију“, у цјелокупном прикупљеном износу отишла у праве руке. Упознали смо породице и младе људе који су чврсто ријешени да остану на Косову и Метохији и да попут двадесетшестогодишњег Милана, заснивају породице и подижу своју дјецу на прадједовским огњиштима на нашем Косову и Метохији. Преносимо њихову захвалност свим ЗАДУЖБИНАРИМА и молимо их да позову и своје пријатеље да помогну највећим мученицима али највећим јунацима 21. вијека. 
Представнике Баштионика је у Дому културе у Грачаници угостио директор ове установе, новинар и књижевник Живојин Ракочевић, коме је представљен рад нашег удружења. Господин Ракочевић нам је говорио о активностима кровне грачаничке установе културе, а на обострано задовољство је исказана намјера за будућом сарадњом.

 

У оквиру 4. донације из средстава „Задужбине за Косово и Метохију“, помоћ су добиле породице:

  1. Трајковић, Нови Бадовац (општина Грачаница);                                    – кухиња, фрижидер, шпорет на дрва;
  2. Симић, Бољевце (општина Косовска Каменица);                                      – материјал за уређење купатила (вентили, цијеви, плочице,                   љепило, силикон, вц шоља, водокотлић…),                                              – материјал за прикључење воде у купатило;
  3. Димић, Извор (општина Ново Брдо);                                                       – материјал за изградњу штале (блокови, цемент, мрежа, арматура…);   
  4. Симијоновић, Прековце (општина Ново Брдо);                                          – пвц столарија (прозори и балконска врата)

       

 

Видео галерија:

 

 

 

 

Писмо које смо добили из Грачанице:

 

Прилози за извјештај:

 

Чланак на веб сајту ХО „Мајка девет Југовића“

Чланак на порталу „Радио КиМ“

Чланак на порталу „Косово онлајн“

Постаните и ви Задужбинар Косова и Метохије.

Како радили тако нам и Бог помагао!