Завршена Божићна добротворна акција „Будимо људи“, 2020-2021.

Још се из људи исписали нисмо…

Вјерујући да још није дошло вријеме у којем ћемо заборавити једни на друге и окренути главу од невоље и вапаја за помоћ ближњем, покренули смо овогодишњу Божићну акцију „Будимо људи“ у, за све нас отежаним условима живота и рада али у жељи да помогнемо онима којима је најтеже.

Акцију смо организовали заједно са Фондацијом „Задужбина“ (удружење које се бави пружањем помоћи становништву Епархије Бихаћко-петровачке).

Поред жиро рачуна Баштионика на који смо прикупљали новчане уплате, људи добре воље су своје прилоге у новцу али и храни – доносили и у сједиште Баштионика.

Осим тога, у петнаест храмова Српске Православне цркве, Бањалучке епархије – имали смо кутије за прикупљање добровољних прилога. Кутија је такође била постављена на спортској манифестацији „Трчимо за Српску“ и у књижари „Ризница“.

Акцију су помогли пекара Мања, као и хуманитарни радник Душко Тадић.

Изузетно значајну подршку акцији пружило је КУД „Веселин Маслеша“ уступајући нам своје просторије за потребе складиштења и паковања помоћи.

И ове године, као и у претходним акцијама, помоћ је породицама уручена уз помоћ и учешће свештеника Српске Православне цркве из надлежних парохија, а акцију је нарочито подржало Намјесништво у Козарској Дубици.

Од прикупљених средстава укупно је обезбијеђено 210 прехрамбено-хигијенских пакета, од чега је 50 подијељено уз помоћ и теренску подршку Фондације „Задужбина“ у Епархији Бихаћко-петровачкој.

Осталих 160 је подијељено социјално угроженим породицама од Костајнице, Козарске Дубице, Љубије и Градишке преко Бањалуке, Српца и Прњавора до Челинца, Котор Вароша, Кнежева…

Десет пакета је уручено породицама из Удружења параплегичара регије Бањалука, а за шест породица смо обезбиједили новачану помоћ за санацију купатила, куповину шпорета, лијекова, плаћање дуга за струју, куповину огревног дрвета…

У слопу акције покренули смо хитно скупљање средстава за српске породице на Банији пострадале од земљотреса и тако прикупили и на жиро рачун Епархије Горњокарловачке уплатитли 2.250,00 евра. Наши активисти су у данима након земљотреса посјетили Мајске Пољане и српским породицама подијелили помоћ у виду чизама, вунених и термо чарапа, зимских прслука, детерџента – у вриједности од 500,00 КМ.

Нисмо наводили имена породица које су добиле помоћ – подаци о њима се налазе у архиви Баштионика и заједно са свим документима о уплатама и исплатама (књига благајне, записници, одлуке, признанице, потврде, рачуни…) су доступни на увид свима који су дали свој прилог и помогли.

Поштовали смо жељу оних који су нас замолили да их не фотографишемо. Никада није лако носити терет сиромаштва, а најамање у данашњем суровом времену.
Ипак и у овој, до сада најуспјешнијој добротворној акцији Баштионика, бројни приложници који су давали по своју лепту, неко једну, а неко по својим могућностима и стотину, показују да нам срца још нису охладњела, да још имамо дјелатне љубави једни за друге, да још се из људи исписали нисмо…

Хвала свима који то својим дјелом потврђују. 

Баштионик ће уз Божију помоћ и подршку добрих људи, наставити са малим али истрајаним дјелима љубави.

 

Списак приложника:

Прилози – „Будимо људи“ 2020.

 

Ф О Т О  Г А Л Е Р И Ј А