„Божур за дјецу Ораховца“

                  Подржите акцију „Божур за дјецу Ораховца“

Хуманитарну акцију под називом „Божур за дјецу Ораховца“ као помоћ малишанима овог, од 1999. године подијељеног градића на Косову и Метохији, покренуло је невладино удружење „Пандурица“ из Никшића у сарадњи са наставницима, родитељима и дјецом у Ораховцу.
Овој добротворној акцији се придружио и Баштионик.
Циљ акције, коју је благословио и владика Рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије је изградња фискултурне сале за српску дјецу и омладину Ораховца.
Владика је благословио да се сала изгради на црквеном имању у близини храма Успења пресвете Богородице у Ораховцу.
Сви који су долазили у Ораховац (од 1999. године за Србе само горњи дио града), знају да српска дјеца у Ораховцу немају спортску салу, нити фискултурну салу при школи, а немају ни школско двориште гдје би се играли за вријеме школских одмора или послије школе. Игралиште, које је послије 2000. године направљено за српску дјецу, из безбједносних разлога се све мање користи.
Спортска сала би била мјесто окупљања, дружења уз спортске активности све дјеце и омладине Ораховца.
Акција је почела у Црној Гори на Крстовдан (27. септембра) 2020. године продајом привезака на којима је са једне стране осликан цвијет божура, а с друге стране пише „Божур за дјецу Ораховца“.

У првом дијелу акције „Пандурица“ је уз помоћ добротвора прикупила 14.250 евра, од којих је 10.000 евра уплаћено у Фонд Епархије Рашко-призренске са намјеном за изградњу сале, а остатак новца је за Савиндан подијељен дјеци Ораховца.
Од прикупљених средстава зависиће и изглед сале, тј. да ли ће бити монтажног типа или чврсте градње.
Минимална донација за привјесак је 6 КМ, а исти можете преузети у Књижари-галерији „Ризница“ у Бањалуци (Тржни центар „Видовић“, Ивана Фрање Јукића бб, 78 000 Бања Лука).
Привјеске можете наручити електронским путем на адреси info@bastionik.org или на број телефона 065/526-873.
Уплате се врше на жиро рачун:
567-2412700-0282-31, Сбербанк а.д. Бања Лука,
са назнаком „За дјецу Ораховца“.

Такође, привјесак можете преузети у Никшићу код чланова НВО „Пандурица“, у Београду и Новом Саду код Хуманитарне фондације „Осмех на дар“, као и у Ораховцу, а достава се врши поштом.

Акцију можете подржати и уплатом на динарски жиро рачун ХО „Осмех на дар“ 150-1851383-15 код Директне банке, уз назнаку „За децу Ораховца“.

Упутства за уплату из иностранства можете добити директно од НВО „Пандурица“ или од Хуманитарне фондације „Осмех на дар“ (пишите им у инбокс на Фејсбуку).
Сва прикупљена средства од продаје привјесака са симболом нашег страдалног Косова и Метохије као и средства прикупљена уплатом на жиро рачун – намијењена су изградњи фискултурне сале за српску дјецу и омладину у Ораховцу.

Будите и ви дио ове акције!
Помозите да дјеца у Ораховцу одрастају здраво и слободно!

 

Оливера Радић