Традиција Баштиониковог Божићњег даривања

Човјекољубље – ријеч која можда најбоље описује наше Божићне добротворне акције „Будимо људи“.


Једна од најважнијих активности у дјеловању нашег удружења од оснивања је добротворни рад, брига о ближњима, немоћнима, онима у невољи.
Својеврсни позив блаженопочившег патријарха Павла свима нама – да „будемо људи“, изабрали смо да буде име наших добротворних акција јер у самој својој суштини објашњава, вапи, обавезује – какви то требамо бити.
А какви смо то били у претходних 9 година говоре подаци.


Добротворна помоћ знаних и незнаних, а посредством наших активиста реализована је у преко 700 посјета породицама широм Крајине, а и даље – од Бањалуке, Лакташа, Српца, Чалинца, Котор Вароша преко Градишке, Козарске Дубице, Дрвара, Петровца па све до далеког Калиновика и Тјентишта. Уручено је преко 1000 прехрамбено-хигијенских пакета!


Слаткишима, играчкама, школским прибором – обрадовали смо неколико стотина дјеце.

Пређене су на хиљаде километара, често уз велики минус и снијег, лед, кишу, по сеоским, макадамским путевима, а све то како би стигли и до најудаљенијих села и заселака да лично посјетимо породице и уручимо вашу и нашу помоћ.


Помоћ се мјери у тонама брашна, стотинама килограма риже, шећера, соли, тјестенине, разних средстава за хигијену, десетина комада одјеће, обуће, стотинама литара уља…


Десетине наших активиста је данима дежурало у маркетима прикупљајући намирнице за пакете. Прикупљене намирнице је требало сортирати, распоредити, препаковати и спремити за доставу до Божића. Ту активност обављамо 1. јануара који је за нас радни дан.

Од прикупљених новчаних прилога породицама је купован грађевински материјал, финансирани радови у кућама, плаћани дугови за струју, куповани лијекови, Божићне печенице…  
Удружење параплегичара регије Бањалука помажемо годинама.
Комплетну акцију реализујемо уз помоћ Српске Православне цркве, а посјете породицама организујемо заједно са свештенством надлежних парохија.

У слопу овогодишње акције покренули смо хитно скупљање средстава за српске породице на Банији пострадале од земљотреса и тако прикупили и на жиро рачун Епархије Горњокарловачке уплатитли 2.250,00 евра. Наши активисти су у данима након земљотреса посјетили Мајске Пољане и српским породицама подијелили помоћ у виду чизама, вунених и термо чарапа, зимских прслука, детерџента – у вриједности од 500,00 КМ.

Вишегодишњи успјех добротворне акције не би био могућ без учешћа на стотине добротвора из земље и иностранства, фирми, маркета, тржних центара…

Нажалост, породица којима је помоћ потребна још увијек има, а да би и ова, 10. јубиларна акција била успјешна, потребна нам је ваша помоћ.