Извјештај Васкршње добротворне акције 2022.

Успјешно завршена Васкршња добротворна акција „Будимо људи“

У овогодишњој Васкршњој акцији „Будимо људи“ која је трајала од 4. априла до 15. маја 2022. године, прикупљено је укупно 17.552,70 КМ.
Поред жиро рачуна на који смо прикупљали новчане уплате, људи добре воље су своје прилоге у новцу и намирницама доносили и у сједиште Баштионика. Такође, у многим храмовима СПЦ Бањалучке епархије, као и у угоститељско-трговачким објектима, биле су постављене кутије за добровољне прилоге. Значајна материјална помоћ прикупљена је у „Тропик центру“, гдје су наши активисти три дана дежурали, дијелили информативне летке и прикупљали дариване намирнице.
Акцију су, и овај пут, помогли пекара „Мања“, доо „Картонажа 4М“, као
и Вијеће народа Републике Српске из реда Осталих. Велику подршку акцији пружили су и Срби из наших крајева запослени у Швајцарској, који су организовано донијели значајан прилог.
Помоћ је породицима дијељена уз помоћ и учешће свештеника Српске Православне цркве из надлежних парохија.
Од прикупљених средстава укупно је припремљено стотину стандардних
прехрамбено-хигијенских пакета и педесетак мини-пакета којима је пружена подршка самачким домаћинствима у којима претежно живе старије особе. Издвојили смо и 2.750,00 КМ као помоћ у рјешавању крупнијих животних проблема за шест породица.
Захваљујући сарадњи са манастиром Трескавац, дио помоћи смо и ове године
упутили породицама у Бихаћко-петровачкој епархији, а наши активисти посјетили су општину Кључ, гдје су помоћ подијелили у сарадњи са свештеником Немањом Росићем.
Помоћ је уручена и породицама из Удружења параплегичара регије Бањалука, као и корисницима Дневног центра „Заједно“.
Од преосталих средстава планирамо помоћи још неколико породица (опремање купатила, куповина огрева, шпорета…), а након реализације објавићемо извјештаје ових акција.
Подаци о помогнутим породицама се налазе у књиговодству и архиви Баштионика, а заједно са свим документима о уплатама и исплатама (књига благајне, записници, одлуке, признанице, потврде, рачуни…) они су доступни на увид свима који су дали свој прилог и помогли.

Никада није лако носити терет сиромаштва, а најмање у данашњем тешком и
суровом времену, али и времену у којем још има људи за племенита и добра дјела.
Баштионик ће, уз Божију помоћ и подршку тих људи, наставити са малим, али истрајаним дјелима љубави.
Хвала свима који нас у томе подржавају и дају свој удио тим дјелима!

Списак приложника