Прес конференција – „Упркос свему“ – 75 година Народног позоришта Приштина са привременим сједиштем у Грачаници гостује у четири града Републике Српске

Поводом 75 година Народног позоришта Приштина, са привременим сједиштем у Грачаници,   и 5 година Задужбине за Косово и Метохију, Србско сабрање Баштионик организује гостовање овог позоришта у Републици Српској.  Представа „Женидба“ биће изведена у Бањалуци, 15. априла, у Градишци 18. априла, Лакташима 17. априла и Прњавору 16. априла.

Представе ће бити одржане у Бањалуци, у сарадњи са Народним позориштем Републике Српске,   у Прњавору у  сарадњи са  ЈУ Центар за културу, Лакташима заједно са  ЈУ Центар за образовање и културу и у Градишци у сарадњи са ЈУ  Културни центар Градишка.

Покровитељи овог важног културног догађаја су Градови домаћини, односно Градоначелници Бањалуке, Прњавора, Лакташа и Градишке којима и овом приликом захваљујемо на подршци.

Представа „Женидба“ Н.В. Гогоља у режији Милана Караџића је рађена у копродукцији са Српским народним позориштем из Новог Сада, а први пут је изведена 2018. године  у Грачаници.

Представе су добротворног карактера.

Учесници конференције:

  • Дијана Грбић, директор Народног позоришта Републике Српске
  • Мирна Савић Бањац, савјетник Градоначелника Бањалуке
  • Дуња Пиљагић,  директор ЈУ Центар за културу Прњавор
  • Далибор Ђукић,  директор  ЈУ Центар за образовање и културу Лакташи
  • Бојан Вујиновић, градски менаџер града Градишка
  • Предраг Адамовић, предједник Србског сабрања Баштионик

Заиста, слоган „Упркос свему“, најсажетије а најтачније осликава живот Срба на  Косову и Метохији последњих 25 година, али и много дуже.   Упркос бомбардовању, погрому, убиствима, физичким нападима на дјецу, пљачки, и свим врстама континуираног и системског  терора – Срби остају на својим огњиштима на Косову и Метохији. Баш као и НПП које дијели судбину свог народа, страда, али опстаје.  Упркос свему!

Баштионик кроз пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ континуирано, већ пет година, организовано помаже  српске породице које чувају Косово и Метохију за све нас.

На свакој од ових представа организоваћемо прикупљање прилога за четири породице са Косова и Метохије.

Четири града, четири представе и  конкретна помоћ за четири породице:

  1. Куповина два кревета, самохрана мајка и двије кћерке
  2. Породица којој је искључена струја, ријеч је о брату и сестри који живе на 1000 мнв,у подножју Шаре, сестра је слијепа, а бригу о њој води брат који је слабог здравља.  План је да им се ријеши дуг за струју и обезбиједе средства за основне  животне потребе у наредном  периоду.
  3. Породица у околини Новог Брда, отац, мајка и троје дјеце, баве се пољопривредом, обрађују око 5 хектара земље. Планирана је помоћ у куповини грађевинског материјала за градњу штале.
  4. Породица у Косовском Поморављу, помоћ у самоодрживом опстанку. О детаљима ћемо Вас накнадно упознати

Представа „Женидба“ је поклон овог позоришта са Косова и Метохије  публици, браћи и сестрама  у Републици Српској.  

Улаз, на сва четири извођења, је по жељи глумаца и свих чланова ансамбла, бесплатан.

Позивамо  вас да дођете на овај прворазредни културни, али и братољубиви  догађај,  да  будете дио једног  заједничког доброг дјела и да на овај дар узвратимо братском љубављу и уздарјем.

Донације за породице Косова и Метохије  се могу уплатити и на жиро рачун (све информације на контакте Баштионика), са назнаком „помоћ за породице на КиМ“.

Такође, сав приход у мјесецу априлу остварен позивом на број 17766 биће упућен овим породицама