Извјештај: Добродошли у земљу ћирилице

Oтворено писмо Академији наука и умјетности Републике Српске поводом организовања округлог стола „Језик и писмо у Републици Српској“

Бањалука, 24.11.2011. љ.Г.

Поштована господо,

Поздрављамо вашу одлуку да организујете научни скуп на ову тему.
Драго нам је да сте препознали потребу да се о употреби језика и писма у Републици Српској изјасне најпозванији, људи из струке, интелектуални и научни ауторитети, носиоци највиших научних звања и титула.
Не замјерите нам што се и ми неуки усудисмо да дамо свој удио у овом, за нас судбинском и надамо се, заједничком послу. Ми не умијемо да на научном нивоу водимо расправу али ћемо се зато потрудити да вам не одузмемо много времена и да будемо кратки и јасни.
Обраћамо вам се као Православни Срби, припадници дакле, најбројнијег народа и најбројније (морамо истаћи- и једине истинске ) вјере. Обраћамо вам се и као припадници народа који је својом борбом и својим жртвама створио Републику Српску и тиме створио предуслове за стварање између осталог и Академије наука и умјетности Републике Српске.
Разочарани смо чињеницом да смо у српској држави изгубили право да српски језик назовемо његовим именом, а да се за употребу јединог српског писма, ћирилице, морамо рвати са бирократама и писати им молбе.
Надамо се да ви, најумније српске главе, осјећате пулс свога народа, осјећате његову душу и препознајете његове потребе. Не треба да ми вама објашњавамо каква је судбина народа који изгубе свој језик и своје писмо, то ви требате нас да поучите и опомињете.
Српски језик је, не улазећи у расправу ко је крив за то, преименован у матерњи језик српског народа, а латиница је озакоњена као равноправно писмо ћирилици. Долази ли час кад ће надгробни споменици наших сабораца, погинулих у одбрани српског имена, језика и ћирилице, морати да зарад те „равноправности“ буди исписани и на латиничном писму?
Да би се зауставило даље урушавање најважнијих чувара српског националног идентитета, српског језика и ћириличног писма и тиме уклонила наша, надамо се заједничка брига о денационализацији српског бића, тражимо од вас, учесника скупа, да размотрите наше сљедеће приједлоге:

1) Да својим ауторитетом истакнете потребу за очувањем српског језика и ћириличног писма,
2) Да усвојите закључке усмјерене ка изналажењу пута, акције и мјера којима ће српски језик и ћирилица добити статус који им и припада- национални језик и национално писмо,
3) Да подстичете и креирате културну политику, која ће имати национални значај и карактер, у конкретном случају на ћириличном писму и
4) Да упознате све надлежне институције у Републици Српској (Предсједника Републике Српске, Предсједника Народне скупштине Републике Српске, Предсједника Владе Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске) као и јавност са закључцима скупа.

Желимо са вама да подијелимо терет одговорности и заједно учинимо, свако у својој моћи, да се српски језик и ћирилица сачувају, не као тужни и нијеми свједок у камену надгробних споменика, већ као животворни извор и темељ нашег битисања за будућа покољења.
Од вас учесника, а прије свега од организатора овог скупа, очекујемо висок ниво националне свијести и прихватање одговорности за посљедице закључака скупа.

Желећи вам много среће у вашем раду,

С поштовањем
Удружење „Ћирилица“
Повјереништво Бањалука