Промовисана књига Рајка Долечека „Разговори са генералом Младићем“

Активисти Србског сабрања Баштионик из Бањалуке од 01.-04.09. ове године, били су домаћини гостима из Чешке, активистима удружења Чешко-српског пријатељства, које је предводио проф. др Рајко Долечек.

Заједно са нашим гостима присуствовали смо Светој Литургији у цркви Светог Георгија у Дракулићу, посјетили споменик Србима побијеним од стране хрватских усташа у фебруару 1942. у бањалучком приградском насељу Српски Милановац (Шарговац), као и основну школу „Ђура Јакшић“ у Српском Милановцу из које су 07.02.1942. године хрватске усташе издвојиле 54 српске дјеце од првог до петог разреда и поклали их у школи. Истину о овом злочину наши пријатељи ће понијети у Чешку и публиковати као и њихове досадашње чланке и књиге о србским страдањима.

Господин Рајко Долечек је велики србски пријатељ и борац за истину, носилац највишег одликовања Српске Православне цркве- ордена Светог Саве, затим ордена Његоша, а добитник је и Вукове награде. Човјек кога због његових дјела и љубави према србском роду с правом зову Арчибалд Рајс 21. вијека.

Централни догађај посјете била је промоција књиге „Разговори са генералом Младићем“ проф. др Рајка Долечека.
Промоција књиге је одржана 03.09. у Кристалној сали хотела „Босна“ капацитета 250 мјеста, која је била мала да прими све заинтересоване, а оволико интересовање и посјећеност, претворили су ову промоцију у снажну подршку ђенералу Ратку Младићу коме се неправедно суди у Хагу.

Након молитвеног почетка и интонирања србске химне „Боже правде“ у извођењу квартета Арсена Чаркића, присутне је у име организатора промоције књиге Србског сабрања Баштионик, поздравио Предраг Адамовић. Скуп је у име Његовог Преосвештенства епископа бањалучког Господина Јефрема благословио отац Драган Грујић.

О књизи, која је први пут објављена 2010. године на чешком језику, говорио је инж. пуковник Вацлав Хајни, издавач из Чешке. Он је истакао да је ђенерал Ратко Младић у Чешкој међу слободоумним људима постао „симбол отпора свјетској тиранији НАТО савеза и САД-а“.

Надахнуто о аутору и о ђенералу Младићу говорио је пуковник мр. Драгиша Вулин, рецензент књиге за србско издање.

Господин Рајко Долечек је својим првим ријечима, духовитошћу, живахношћу и срчаношћу коју има са својих 87 година побрао симпатије присутне публике која је његово излагање често прекидала громогласним аплаузима.

Проф. Долечек је поновио ријечи ђенерала Младића: „Ја сам трећа генерација Срба која није упамтила своје очеве…“.

dolecek mladic ratko

Часном србском ђенералу и војсковођи у част, стихове уз звуке гусала казивао је Васо Драшковић чиме је и завршена промоција књиге „Разговори са генералом Младићем“.
Уз посвету проф. Долечека, у свега пар минута распродате су све књиге које смо пустили у продају по симболичној цијени, што је довољан показатељ колико интересовање је изазвала ова књига.

Књига проф. Долечека даје велики допринос борби за истину и правду не само за ђенерала Ратка Младића већ и уопштено за рат у БиХ, раскринкава лажи Запада, прича о херојству и чојству ђенерала из Божиновића који је и данас, као и у току рата, увијек био на првој линији одбране србског народа.