Извјештај: Двери српске и Catena Mundi у Бањалуци и Љубљани

Издања Издавачке куће Catenа mundi свечано су представљена у Бањалуци и Љубљани.

Пред близу двије стотине Бањалучана, на Правном факултету у Бањалуци, по први пут у Републици Српској промовисана су издања Catene mundi. Велико интересовање за издаваштво Двери и сада Catene mundi није изостало ни овај пут. Иако се Двери због обавеза у кампањама за претходне изборе нису појављивале у Српској скоро годину дана, примјетно је било да су Бањалучани жељно ишчекивали овакву промоцију.

Говорили су Бранимир Нешић, главни уредник и члан Старјешинства Двери и Југослав Кипријановић, члан уредништва Catene mundi и Руководства Двери. Организатори су били Србско сабрање Баштионик из Бањалуке и Catenа mundi. Овом приликом се јавно захваљујемо управи Правног факултета што је по угледу на Машински факултет у Београду, препознала значај промовисања издања Catene mundi па је Правни факултет био достојан репрезент правог србског домаћина и слободарске мисли.

Присутни Бањалучани отишли су са трибине богатији за једно надахнуто дружење на тему србског духовног, културног и националног иденитета, а Catena mundi подстакнута да настави путевима Црњанског, Солжењицина, Достојевског и Кијука.


 

Љубљана

У настојањима Српског друштва Задужбина да нашем народу који живи у Словенији приближимо идеје истинског родољубља и активизма и да наш народ поред вишегодишњег тровања лажима и обманама захваљујући „нашем“ јавном сервису као најважнијем средству информисања наших људи у расејању види да ипак постоји алтернатива странчарењу, политикантству, полтронству и издаји, организовали смо представљање Покрета Двери и издавачке куће Catena mundi у Словенији.

Ни снијежна мећава претходног дана није спријечила све оне који су жељели да се упознају са радом покрета „Двери за живот Србије“ и са дјелима издавачке куће Catena mundi, а било је доста и оних који су жељели да својим присуством дају подршку Дверјанима за све оно што раде за нас.

Прије почетка предавања, имали смо прилику да премијерно погледамо документарни филм о Предрагу Драгићу Кијуку- „Тако је говорио Кијук“, који је наишао на велико одобравање код свих присутних. Након тога су Југослав Кипријановић, члан уредништва издавачке куће Catena mundi и члан Руководства Српских Двери и Бранимир Нешић, главни и одговорни уредник издавачке куће Catena mundi и члан Старјешинства Двери, присутнима представили сва издања издавачке куће Cаtena mundi.

Послије предавања присутни су имали прилику да нашим гостима поставе питања која су се углавном односила на актуелну политичку ситуацију, србску унију, патриотски блок и могућност изласка из националне и духовне кризе у којој се налази србски народ. На крају су сви присутни могли на лицу мјеста да купе дјела из издавачке куће Cаtena mundi, а захваљујући нашим гостима, дио прихода од продаје књига је намијењен хуманитарној фондацији „За српски Космет“ која дјелује у оквиру Српског друштва Задужбина.

 

Извор:

СД Задужбина