Баштионик на парастосу Његовом Величанству Краљу Петру II

Парастос Његовом Величанству Краљу Петру II, његовој супрузи краљици Александри, мајци краљици Марији и краљевом брату краљевићу Андреју, у храму Успенија Пресвете Богородице у Доњој Јошавки служили су протојереј Богољуб Чанић, јереј Мићо Гојковић и јеромонах Теофил (Димитрић).

Парастос је одржан 26.05.2013. године, на дан државне сахране Његовог Величанства Краља Петра II, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја на Опленцу. Иницијатори молитвеног сабора били су чланови Србског сабрања Баштионик, чија је жеља да се молитвено сједине са свима онима који се данас моле на Опленцу и широм србских земаља, за упокојење краља који се након седамдесет година изгнанства вратио кући, да у миру почива поред својих светих предака, под сводовима храма Светог Георгија. На парастосу упокојеним члановима краљевске породице Карађорђевић, присуствовали су и чланови Равногорског покрета Отаџбине Српске, представници СКД „Просвета“ и вјерници из Јошавке и околних мјеста.

Није случајно за парастос изабран храм Успенија Пресвете Богородице. Јошавка је позната као једно од мјеста на којем је огромна већина народа у Другом свјетском рату остала вјерна краљу и монархији, због чега је платила данак у послијератном периоду. У Јошавци је народ организовао предратни трговац Радослав Раде Радић, потоњи командант Штаба четничких одреда Босне и члан равногорског Централног националног комитета.

Захваљујући одлучности Радета Радића, народ овога краја је сачуван од каме, метка и комунистичке „љубави“. Народ је остао вјеран краљу као и његов вођа Раде Радић којем је суђено заједно са ђенералом Драгољубом Михаиловићем, са којим је заједно и стријељан.
Ово село и храм Успенија Пресвете Богородице посјетио је, из наведених разлога и Његово Краљевско Височансто блаженопочивши краљевић Томислав, рођени брат Краља Петра II и краљевића Андреја, приликом своје посјете Крајини.

Преносом земних остатака Краља Петра II у земаљску Отаџбину и сахраном поред „праха оца Србије, Карађорђа бесмртнога“, исправљена је велика историјска неправда и постављен нови темељ који све нас обавезује да се сјетимо и запамтимо да без краља не ваља!

Фотографије са парастоса: