Интервју са предсједником Баштионика- О Републици Српској и НАТО-у, руском језику и херојима Српске

Интервју Вање Савићевића са предсједником Баштионика Предрагом Адамовићем, преузет са сајта Восток.

Разговарали смо са председником удружења Србско сабрање Баштионик из Бањалуке, господином Предрагом Адамовићем. Србско сабрање Баштионик је добровољно, непрофитно и нестраначко сабрање Срба и свих људи добре воље које се веома активно бави хуманитарно-друштвеним радом и културом.

Господине Предраже, реците нам нешто више о удружењу. Знамо да се удружење бави хуманитарним радом као и културним односима Републике Српске и Русије, односно, свим сферама друштвеног живота на успостављању бољих односа између два братска народа.

– Србско сабрање Баштионик постоји нешто више од од годину дана и у праву сте, ми смо се профилисали првествено као добротворно удружење, дакле удружење које са бави добротворним радом, прикупљањем помоћи за угрожене појединце, српском народу, којих у ово тренутку има заиста много. Други вид активности јесте национално-културни рад и свакако да је у тим активностима један јако важан сегмент његовањеи и снажење односа са братским руским народом и са руском државом. У том смислу сарађујемо са организацијама које се директно баве његовањем српско-руских односа, прије свега удружење „Братство“ и ево прије десетак дана „Братство“ је имало једну веома интересантну трибину, под називом „Положај руског језика у школском систему Републике Српске“. Констатовано је да је руски језик веома мало заступљен, скоро па ни 10% од укупног броја ђака у основном образовању у Републици Српској учи руски језик. Веома је похвална тежња младих људи да у склопу основног образовања изучавају и руски језик. У том смислу биће упућене и заједничке петиције, нашег удружења Баштионик и Братства- Министарству просвете Републике Српске за увођењем руског језика као додатног страног језика, дакле поред енглеског, у основно школско образовање у Републиџци Српској. Сматрамо да је јако важно да руски језик уђе у основно школско образовање, прије свега због верских културних, братских веза, свега онога што повезује два народа. Такође, сведоци смо последњих година и због веома јаких економских веза. Такође сматрамо да постоје потребе и за јачом сарадњом, прије свега два народа али и кроз државе у којима живимо, дакле Република Србија, Република Српска. Сведоци смо чак и притисака које НАТО савез преко својих извршилаца врши на српски народ, како у Србији, тако и у Републици Српској на интеграције у НАТО савез. Млади људи које Баштионик окупља заиста не желе да виде нити себе, нити своје потомке у том савезу у којем би једног дана могли да се нађемо као војни обвезници против нама неке веома блиске земље и блиског народа. Тако да у наредном периоду ћемо засигурно имати активности којима ћемо српском народу понудити алтернативу, јер оно што јесте интересантно да сви наводе да је то пут, пут у НАТО и европске интеграције који „нема алтернативу“. Наравно да алтернатива постоји и Баштионик ће понудити кроз удруживање са Руском Федерацијом односно Организацијом за колективну безбедност (ОДКБ). Оно што је веома интересантно и што заиста иритира људе који имају имало националног достојанства и поноса јесте да нас гурају, једноставно, силом прилика да уђемо у интеграције са онима који су нас бомбардовали, тлачили и извршили директну агресију и на Републику Српску и на Републику Србију. Мислим да је српски народ јединствен у томе да одговор таквим притисцима јесте једно чврсто и одлучно НЕ.

Постоје и истраживања да је око 90% српског становништва у Републици српској изричито против ступања у НАТО Републике Српске, односно БиХ., иако се под разним притисцима полако приближава НАТО-у.

– Да, то је засигурно тако. Засигурно је у народу велико нерасположење према тим интеграцијама, НАТО интергацијама, али са друге стране, заиста је забрињавајућа активност политичког врха Републике Српске који знамо, већ и потписује одређене одлуке и документа који ће имати обавезујућу тежину у наредном периоду. Видећемо и заиста ми ћемо инсистирати и настојати да та одлука не буде донесена без спровођења референдума у Републици Српској и заиста не сумњамо да ће у малтене 100%-тном проценту изразити вољу народа, а то је одбијање НАТО интеграција.

Реците нам о јучерашњој хуманитарној акцији у Власеници, када сте посетили мајку три погинула борца Војске Републике Српске.

– Баштионик је узео на себе обавезу да у сваком од четири православна поста организује добротворну акцију, па тако иза нас су божићна и васкршња у којима смо делили помоћ српским породицама са више деце, а активности у последњем петровском посту смо усмерили ка породицама, односно мајкама које су у протеклом Отаџбинском рату у Војсци Републике Српске изгубиле по три сина. Таквих мајки које су изгубиле по три сина у Отаџбинском рату у Републици Српској има три. Од њих је још једна жива, а то је мајка Милева Лазаревић из Власенице. Управо јуче, активисти Српског собрања Баштионик су посетили мајку Милеву, уручили јој скромну финансијску помоћ у износу од 1000 КМ, и оно што нам је посебно драго је да је држава кроз систем обезбедила социјалну сигурност тих мајки, те смо ми обратили пажњу на тај социјални моменат, односно емотивни. Дакле, људска пажња према њима, топла реч. Мајка Милева је јуче пустила сузу за својим синовима на које је, како она рече, веома поносна, а на које смо поносни и ми као народ. Драго нам је што Баштионик окупља младе људе. То су генерације момака и девојака који фактички нису упамтили Отаџбински рат, али имају поштовање према жртвама и засигурно ће памтити жртве и хероје Отаџбинског рата, а мајка Милева, дакле мајка три погинула борца засигурно је Херој мајка.

Извор: 

Чланак на веб страници Восток