Одржана Сретењска бесједа 2015.

Баштионик је на Сретење Господње у просторијама Светосавске омладинске заједнице у Бањалуци, организовао, сад већ можемо рећи традиционалну, трећу по реду Сретењску бесједу.

Сретењска бесједа је замишљена као наставак литургијског прослављања великог хришћанског празника Сретења Господњег али и као сјећање на Сретење 1804., на први србски устанак и његовог вожда- Ђорђа Петровића Карађорђа.

Воља Божија је била да прва бесједа буде посвећена баш бесмртном Карађорђу, а бесједио је проф. др Радивоје Керовић.
Ове године имали смо част да нам на тему „Раскршћа српског идентитета“ бесједи доц. др Немања Ћукић. Ова актуелна тема привукла је велики број посјетилаца, а оно што нас радује јесте велики удио млађег, средњошколског и студентског нараштаја. 

Господин Немања Ђукић, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, је на сажет начин објаснио појам идентитета, проблематику кризе личног и националног идентитета у 21. вијеку, као и основне смјернице у изналажењу даљег пута на раскршћима која се постављају пред србски народ. Снажна порука бесједника је да изван православља и блиске везе са Русијом и руском идејом преточеном у србску, идеју утемељену на светосавском и косовском завјету, Срби губе свој национални идентитет.

Такође је истакао потребу стварања национално и духовно просвијећене интелектуалне и политичке елите, свјесне одговорности вође.

Препоручујемо да снимак бесједе проф. Ђукића погледате на нашем ЈуТјуб каналу.

У наставку „сретања на Сретење“ посјетиоцима је срца зарадовао музички квартет младих баштионичара (Ђорђе, Милош, Кристијан и Димитрије), извођењем неколико србских националних пјесама.

Присутнима се у име Баштионика захвалио Предраг Адамовић и пренио им утиске са недавне посјете браћи на Косову и Метохији, те окупљене позвао да учествују у новој добротворној акцији за помоћ Србима на Косову и Метохији.
Уз послужење, чашицу вина из Ораховца и сир из Новог Брда (дарови наших домаћина и пријатеља из манастира Зочиште и добротворне организације „Мајка девет Југовића“ из Грачанице), Сретењска бесједа је завршена посветом нашој браћи Србима на Косову и Метохији:

„Хвала вам што сте остали на светој земљи косовској и нека вам Бог да снаге да истрајете– док нам је не врати“!

Срећан почетак Великог поста, Господ да укријепи све они који му ходе.
На Сретење Господње 2015. љета Господњег