Пријатељи из Чешке

Баштионик су крајем априла посјетили Димитрије Марковић и Никола Петровић, представници покрета „Реци не ЕУ“, заједно са пријатељима из Чешке Давидом Млинком, Јаном Урбанчиком и Петером Кеснером, који већ годинама организују различите акције помоћи и подршке србском народу.
Том приликом пријатељи из Чешке су нам оставили 250 евра са молбом да их уручимо двјема породицама РВИ, србских бораца Отаџбинског рата.
Наши пријатељи су приликом посјете Бањалуци обишли и споменик Дванаест бањалучких беба и њихову заједничку гробницу, гдје су положили цвијеће и прислужили свијеће.

Из Бањалуке су отишли у Приједор и посјетили двоипогодишњег Николу Дуновића из Приједора, сина Јелене Трикић, Мајке Храброст. Малом Николи су уручили поклон у виду новца, одјеће, играчака и слаткиша.

Сљедеће одредиште био им је споменик најмлађем борцу Војске Републике Српске, Споменку Гостићу, који је имао 14 година када је 1993. погинуо од гранате.

ceska2

Исти дан су посјетили и Цветка Ристића у Кушићима код Скелана и уручили му скромну новчану помоћ.

ceska3

Цветко Ристић је у нападу јединица под командом Насера Орића, у једном дану, 16. јануара 1993. године изгубио цијелу породицу– оца Новака, мајку Иванку, брата Мићу и сестру Митру.

Ово својеврсно ходочашће наша браћа и пријатељи су завршили на Косову и Метохији гдје су обилазећи Србе у Грачаници, Штрпцу, малу Милицу у Призрену, подијелили помоћ прикупљену у Чешкој.

Хвала брату Димитрију из покрета „Реци не ЕУ“ али још веће хвала пријатељима из Чешке. Како и сам Димитрије рече: „Ми Срби морамо да се помажемо и да памтимо, то нам је дужност али Чеси то не морају“.

Хвала Давиду, Јану, Петеру и свим њиховим пријатељима који пружају подршку србском народу.