Ми памтимо!

У оквиру програма обиљежавања годишњице НATO бомбардовања Републике Српске Крајине, Републике Српске и СР Југославије, у организацији Србског сабрања Баштионик и Удружења историчара „др Милан Васић“, у музичком павиљону „Стакленац“, у сриједу 24. марта, одржана је пројекција филма „Страдање Срба на Косову и Метохији 1998-2004.“​ и трибина на тему НАТО бомбардовања србских земаља.​

​Пројекција и трибина​ почели су Молитвом Господњом и химном Боже правде, чије су ријечи у глас изговарали сви присутни.

На промоцији је говорио један од аутора филма, докторант историје на Филозофском факултету у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици – Јован Алексић. Аутори документарног филма су и Милица Сташић и Немања Бишевац.

Сала музичког павиљона „Стакленац“ у парку Петар Кочић била је мала да прими све заинтересоване за пројекцију филма па је један број посјетилаца пројекцију филма и трибину пратио стојећи те и на тај начин одражавајући став о значају теме. Као један од централних догађаја обиљежавања годишњице НАТО бомбардовања, трибина је такође привукла и значајне медијске најаве и извјештавања. Наставак вечери био је посвећен сјећању на жртве НАТО бомбардовања о чему су поред Алексића говорили Предраг Лозо из Удружења „др Милан Васић“ и Предраг Адамовић из Србског сабрања Баштионик.

Однос нашег друштва и држава према жртвама на Косову и Метохији као и констатација да пренебрегавамо чињенице да се већина тих жртава десила али и да су починиоци данас остали неосуђени за вријеме мисија Унмик, Еулекс, тј. практично под патронатом НАТО-а, ствари су на које не смијемо затварати очи – речено је на трибини. Жртве НАТО бомбардовања не смију бити заборављене из наше људске и националне дужности и оне нам требају бити опомена да јасно кажемо НЕ У НАТО, НЕ КУЛТУРИ ЗАБОРАВА која нам се намеће из кругова који подржавају интересе и спроводе активности у складу са циљевима НАТО-а.

Српски народ на његовим угроженим крајевима, на југу Србије на Косову и Метохији, Републици Српској, Црној Гори, јесте и мора бити носилац инерције националног и биолошког опстанка, што подразумијева национално јединство и системску културу сјећања и памћења на наше жртве али и јасан став у вези са будућношћу нас и наших покољења, закључено је на овом скупу.

Поводом петогодишњице рада удружења „др Милан Васић“, Јован Алексић је својим домаћинима поклонио икону Свете лозе Немањића из Високих Дечана, док је заузврат од домаћина добио пригодне монографије које се баве историјом србског народа са подручја Републике Српске. Морамо се познавати, посјећивати и помагати, а у том, као и у стручном раду и националним пословима – морамо истрајати, заједничка је порука историчара.

У наставку обиљежавања годишњице НАТО агресије на србске земље, у четвртак 24. марта у Храму Христа Спаситеља одржан је молитвени помен за жртве НАТО бомбардовања Републике Српске Крајине, Републике Српске и Савезне Републике Југославије, који Србско сабрање Баштионик организује већ пету годину заредом.