Отворено писмо Музеју савремене умјетности у Бањалуци

Музеј савремене умјетности Републике Српске, др Сарита Вујковић, директор
Град Бањалука, господин Слободан Гаврановић, градоначелник
Административна служба града Бањалука, Одјељење за општу управу, Одсјек за управне послове и грађанска стања
Министарство просвјете и културе, господин Дане Малешевић, министар

 

С обзиром да наша молба упућена Музеју савремене умјетности није наишла на разумијевање, ово писмо упућујемо отворено, очекујући реакцију надлежних као и суд јавности.

Србско сабрање Баштионик упућује отворено писмо горе поменутим надлежним институцијама и службама:

У Бањалуци, у Музеју савремене умјетности Републике Српске од 17. марта до 27. маја 2016. године отворена је изложба под називом „Нова религија“.

Покровитељи ове изложбе су и Министарство просвјете и културе РС и Град Бања Лука.

Ми не улазимо у то каква је природа изложбе и шта она представља, не споримо право управе Музеја да бира поставке, дјела и умјетнике које ће представити својим посјетиоцима, пореским обвезницима Града Бањалуке и Републике Српске, чијим се новцем финансира рад ове установе културе као и поставка поменуте изложбе. Живимо у вријеме великих слобода избора, све нам је слободно али нам није све на корист. Не желимо да своје ставове намећемо другима али исто тако не дозвољавамо да се нама намећу ставови и поруке које нисмо дужни да слушамо, гледамо и трпимо.

Музеј савремене умјетности Републике Српске у граду Бањалуци је мјесто на којем се одлуком Административне службе Града обавља званични чин склапања грађанског брака.

Да би ми, грађани овог града, присуствовали свечаном чину вјенчања својих најближих, морамо проћи испод рекламног паноа за поменуту изложбу са којег нам добродошлицу жели – мртвачка глава. Прелијепу фасаду једне од најстаријих и најљепших зграда Бањалуке прекрива у огромној величини представљена црна лобања.

Не интересује нас ни назив изложбе, ни симболика експоната, нити слава аутора… ми не желимо да нашој дјеци коју доводимо на ову свечаност препуну радости, љубави и младости морамо објашњавати зашто дивни ћирилични назив ове зграде прекрива слика мртвачке главе, симбола зла који улива страх у дјечија срца.

Не желимо да нам породичну фотографију, успомену са вјенчања испред нашег Музеја ружи незвани гост – мртвачка глава.

Овако агресивна реклама са неморалном, неестетском и морбидном сликом на објекту у којем се слави љубав, иритира и вријеђа наша основна људска права.

С тим у вези захтијевамо:

1) да се поменути рекламни пано уклони са зграде Музеја до првог сљедећег термина за вјенчање,

2) да Скупштина града на дневни ред прве сједнице уврсти и питање
изналажења адекватног простора као прикладнијег и трајног решења за
обављање чина вјенчања,

3) да Град Бањалука и Министарство просвјете и културе као покровитељи изложбе и институције надлежне за рад Музеја, саопште грађанима Бањалуке и широј јавности свој став по овом питању.

за Србско сабрање Баштионик
Предраг Адамовић
Бањалука, 12.05.2016. љ.Г.

 

Прилог:

Отворено писмо