Задужбина за Косово и Метохију – Извјештај за прву годину

У знак дубоког поштовања, захвалности и обавезе према петсто тридесет и пет Задужбинара, људи који су нам указали повјерење и дали свој новац, подносимо овај кратки извјештај Задужбина за Косово и Метохију:

Задужбина за Косово и Метохију је званично представљена 23.02.2019. године величанственим концертом а capella састава „Србски појци“, у Банском двору  у Бањалуци. До 23.02. смо од чланова и пријатеља Баштионика имали 164 регистрована трајна налога у банкама.
Са радошћу можемо рећи да смо 31.12.2019. године имали 535 задужбинара из свих градова Републике Српске, од Новог Града и Мркоњић Града до Братунца и Требиња са уплатама 5,00 – 50,00 КМ.За ову сврху смо отворили посебне жиро-рачуне у четири банке, а прилози су примани и готовинским уплатама у сједишту Баштионика, уз потписану евиденцију износа и књигу благајне. Трочлана комисија је на сваких шест мјесеци вршила контролу новца и потврдила уредно и тачно евидентирање стања благајне.

                   Табеларни приказ прихода и расхода у Задужбини за КиМ у 2019. години

Р.бр.

Врста новчаних токова Жиро рачун (КМ) Готовинска благајна (КМ) Укупно (КМ)
1. Уплате 24.605,08 10.266,00 34.871,08
2. Исплате – донације 20.459,49          9.110,00 29.569,49
3. Трошкови банкарске провизије  448,01 ——— 448,01
  Салдо на 31.12.2019. 3.697,58  1.156,00 4.853,58

Комплетан износ донираних средстава (29.569,49 КМ) је уз сву пратећу документацију и признанице о примопредаји уплаћен на рачун Епархије Рашко-призренске.

Тај новац је евидентиран као помоћ српског народа из Републике Српске.

Преко парохијских свештеника урађен је регистар парохијана којима је помоћ потребна, углавном из јужног дијела Косова и Метохије. Предност за добијање помоћи су имале породице са више дјеце, домаћинства која имају услове за бављење пољопривредом и они који су чврсто ријешени да остану на својим огњиштима.

Уз незамјенљиву теренску помоћ наших пријатеља из хуманитарне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“, вршена је набавка и достава конкретне помоћи за породице. Представници Баштионика су прошле године у два наврата боравили на Косову и Метохији по неколико дана, учествовали у испоручивању помоћи и обишли све породице које су добиле помоћ, укупно њих 15.
Ту смо се на лицу мјеста увјерили да су помоћ добиле заиста оне породице које заслужују да им се помогне у њиховој борби за опстанак и да је та помоћ вјеродостојна предоченој документацији. Структуру помоћи чине стока (краве и овце), пољопривредни прикључци, пластеници, грађевински материјал, моторне пиле, опрема за купатило и намјештај.

Помоћ је уручена и Народној кухињи у Новом Брду, а заједно са још неколико организација које помажу српски опстанак (Срби за Србе, Спо(ј)и, Сви за Космет, Делије…) учествовали смо у саборној акцији увођења водовода у селу Босцу и куповину земљишта у селу Врбовцу.

За сву уручену помоћ у комплетном износу од 29.569,49 КМ нам је предочена документација (потврде о исплати из благајне, признанице и рачуни) чије копије посједујемо, као и фото и видео материјал.

Утврђено је да је комплетан износ прикупљене помоћи уручен онима којима је намијењен, а да су трошкови превоза, горива и других организационих послова покривени из средстава XO Епархије Рашко-призренске „Мајка девет Југовића“.

Желимо нагласити да и Баштионик све трошкове везане за функционисање Задужбине покрива из чланарина, продаје мајица, књига… те прилога и помоћи пријатеља Баштионика, а одлазак  на Косово и Метохију из личних средстава. Комплетан износ прикупљених средстава добију они којима су средства и намијењена.

Уручена помоћ српским породицама значи много. Помаже им да организују самосталан опстанак, бар мало им олакша живот у тешким условима сиромаштва, окупације и гета и покаже им да у својој борби за очување српског имена на Косову и Метохији нису сами.

Пројекат Задужбина за Косово и Метохију постаје много више од прикупљеног новца и материјалних средстава. Он поприма национални карактер очувања свијести о припадности једном народу, о српском јединству и предачкој, завјетној саборности коју генерације садашњих Срба треба да посвједоче.  Молимо се да нам Господ свима да снаге да ту свијест потврдимо и личним примјером.

У жељи да повежемо оне који су придарили свој удио и уткали себе у Задужбину и оне које помоћ примају, да заједно осјете истинску радост доброг дјела, преносимо дио писма захвалности ХО „Мајка девет Југовића“, стуба опстанка Срба на југу Косова и Метохије:

„Велика је помоћ и подршка коју великодушно добијамо од наших пријатеља из Баштионика. Не препуштају нас забораву и увек су спремни да нам прискоче у помоћ. Љубав и саосећање ових дивних људи је нешто што снажно осећамо, будући да су они овакву слику српског страдања већ осетили, и снажно се носећи са тим болом савладавају сваку препреку и својој браћи и сестрама са ових простора долазе да помогну, да подрже, да упуте речи охрабрења и утехе.

Овим путем желимо да захвалимо свим добрим људима из Републике Српске који су узели учешће у Задужбини за Косово и Метохију и уз чију подршку смо за петнаест српских породица које остају на својим огњиштима  на нашем страдалном, али и васкрслом Косову и Метохији, обезбиједили веома значајну помоћ. У тим породицама живи укупно 53 дјеце. Они ће памтити вашу љубав и труд.

Хвала вам, Господ гледа све!“

Како постати Задужбинар Косова и Метохије?  

Детаљне извјештаје о уплатама, урученој помоћи, вриједности и количина,  можете погледати овдје.

Уколико имате питање или нејасноћу везано за наш рад питајте нас.