Представници Баштионика боравили у Разбоју код Српца

Представници Баштионика су 17.6.2021. љ. Г., на дан када наша Света Православна црква празнује Светог Јоаникија Црногорског, у селу Разбој код Српца присуствовали Светој литургији и парастосу који је служен припадницима Југословенске војске у Отаџбини из Црне Горе пострадалим у овом крају.

На овом подручју се у прољеће 1945. године одиграо врхунац драме на тзв. „зломпуту“ од Везировог до Зиданог моста, када су хиљаде припадника покрета генерала Драгољуба Драже Михаиловића са територије Црне Горе пострадале у сукобима са усташама и партизанима, а руководство покрета од око 120 официра, на челу са командантом Павлом Ђуришићем побијено у Јасеновцу.

У старој цркви која се налази недалеко од храма у коме је служена Света литургија и парастос, Свету литургију пред хапшење и страдање од комуниста – служио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Липовац) – данас Свети свештеномученик Јоаникије.

 

Први тропар и кондак новопросијавшем Свештеномученику Јоаникију бокешком и црногорско-приморском и са њиме пострадалим од безбожника свештеномученицима и новомученицима, написао је блаженопочивши Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски + Амфилохије 1999. године:

 

Тропар, глас 1:
Крв твоја и свештеника твојих
и вјернога народа Твојега
за Господа пострадалога
као Авељева вапије небу
Свештеномучениче Јоаникије
првопастиру цетињски
а сада ти и дјеца твоја
сабрани у Царству Небеском
молите Спаса Христа
да утврди у нама вјеру праву
и свету слободу
у страдалном Српском
и свему православном

Хришћанском роду.

 

Кондак, глас 4:
Свештенотајник Пресвете Тројице
и учитељ мудрости и страха Божијег био јеси
Јоаникије побједоносни
примјер врлине постао си ријечју и дјелом
свештенству и народу твоме
заједно са њима за Христа пострадао јеси
и име Божије прославио
Њега мученици нови молите
да просвети и спасе душе наше.