Извјештај Васкршње акције „Будимо људи“ за 2021. годину

Овогодишњу Васкршњу добротворну акцију „Будимо људи“ организовали смо у отежаним условима живота и рада за све нас али у снажној жељи да помогнемо онима којима је најтеже.

Потврђујући оне Његошеве ријечи „Прегаоцу Бог даје махове“ ми иза себе имамо најуспјешнију доботворну акцију.

Бројни су су прилози добрих људи из цијеле Републике Српске, из дијаспоре,  Црквених општина и парохија Српске Православне цркве, предузећа и установа.

Нека њихова имена буду Господу позната.

Да подсјетимо, новчане уплате смо добијали на жиро рачун и путем ПејПала, као и директном уплатом у сједишту Баштионика. Све уплате објављујемо у прилогу извјештаја.

Поред тога, у храмовима Српске Православне цркве Бањалучке епархије и неколико трговачко-угоститељских објеката поставили смо кутије за прикупљање добровољних прилога.

Укупан износ прикупљених средстава у овој акцији је 16.709,00 КМ.

Од прикупљених средстава укупно је обезбијеђено 130 прехрамбено-хигијенских пакета (за њихову набавку потрошено је 7.800,00 КМ) и подијељено социјално угроженим породицама наше Епархије од Козарске Дубице, Љубије и Градишке преко Бањалуке, Српца и Прњавора до Челинца, Котор Вароша, Кнежева…

Пакети помоћи стигли су и до Кључа, Фоче, Брода и Калиновика и уручени  породицама уз помоћ свештеника Српске Православне цркве из надлежних парохија.

Десет пакета је уручено породицама из Удружења параплегичара регије Бањалука, а у два наврата помоћ смо уручили и јавној кухињи „Мозаик пријатељства“ у Бањалуци.

Ове године смо захваљујући заиста великом одзиву људи добре воље били у прилици да новчаном уплатом помогнемо четрнаест породица.

По благослову парохијских свештеника, Управни одбор Баштионика је преостали износ од 8.909,00 КМ подијелио на укупно 14 породица којима смо помогли у изградњи купатила, покривању куће, куповини столарије, шпорета, лијекова, огревног дрвета, а једној породици смо обезбиједили краву…

Највећи износ и то за рјешавање стамбеног питања додијељен је Петру Авдулају, најмлађем живом добровољцу Војске Републике Српске, ратном војном инвалиду.

Осталих 13 породица је добило помоћ у износу од 200-500 КМ.   

Значајну помоћ смо добили од нашег сталног донатора – пекаре „Мања“, као и од предузећа „Марбо“, картонаже „4М“ и фарме кока „Мајкић“.

Нисмо наводили имена породица које су добиле помоћ – подаци о њима се налазе у архиви Баштионика и заједно са свим документима о уплатама и исплатама (књига благајне, записници, одлуке, признанице, потврде, рачуни…) су доступни на увид свима који су дали свој прилог и помогли.

Немогуће је ријечима изразити захвлност свима вама који сте бар мало ублажили свакодневну муку овим људима, дјеци, старцима, самохраним мајкама, болеснима…

Господ види све.

ПРИЛОЖНИЦИ У ВАСКРШЊОЈ АКЦИЈИ „БУДИМО ЉУДИ“ 2021. г.

 

Уколико желите помоћи добротворне активности Баштионика више информација потражите овдје.