У сусрет Видовдану – „Божур за дјецу Ораховца“

Баштионик се у склопу пројекта „Задужбина за Косово и Метохију“ придружује добротворној акцији „Божур за дјецу Ораховца“, акцији прикупљања средстава за градњу спорске дворане за дјецу у Ораховцу, на Косову и Метохији.
 
У недјељу 27.6. уочи Видовдана и понедјељак 28.6. на сам дан великог србског празника, на Тргу Крајине у Бањалуци од 17-21 час ћемо организовати продају привјесака „Божур за дјецу Ораховца“ и прикупљање прилога.
 
Подршку акцији пружиће и дјеца из хора Црквене општине Ребровац, која ће у недјељу 27.6. са почетком у 19.30 ч на Тргу Крајине пјевати за своје вршњаке са Косова и Метохије.
 
Акцију „Божур за дјецу Ораховца“ је покренуло удружење „Пандурица“ из Никшића. Благослов али и подршку у виду земљишта за градњу спортске дворане дала је Епархија Рашко-призренска.
Урађен је грађевински пројекат, а бројне родољубиве организације (Осмех на дар, Срби за Србе, Сви за Космет, Фондација Делије…) и појединци из матице и дијаспоре подржали су ову племениту акцију.
Мало је оних који нису чули причу о дјеци Ораховца – њихова пјесма „Ораховцу башто рајска“ постала је химна свих оних који воле свој завичај и желе да остану на свом родном огњишту.
Педесетак дјеце из ораховачке Основне школе „Доситеј Обрадовић“ и петнаестак из Гимназије, као и дјеца из сусједне Велике Хоче али и из других насеља јужно од Ибра – своје дјетињство проводе у трајној изолацији, гету.
Дјеца у Ораховцу имају школу са импровизованим учионицама у простору некадашњег супермаркета, немају школско двориште, игралиште, кош…имају цркву, улицу дугу пар стотина метара у горњем, србском дијелу града и свој дом.
Градњом дворане са простором за спортске активности и дружења бар мало би им олакшали и уљепшали њихово дјетињство али и подржали њихову борбу да остану у свом Ораховцу, на нашем Косову и Метохији.

Позивамо вас да нам се придружите на Тргу Крајине у недјељу и понедјељак од 17-21 час, купите привјесак по цијени од 6,00 КМ, дате свој прилог и постанете Задужбинар Косова и Метохије.

 

 

 
НЕМА ПРЕДАЈЕ!