Представљање књиге „Српска прича“

Србско сабрање Баштионик у сарадњи са Културним центром Бански двор вас позива на представљање књиге „Српска прича“, аутора Александра М. Милошевића.

Ова изузетна књига осликава српску причу не само 1941-1945. него цијелог 20. вијека којег је мајор Александар Милошевић био савременик.

Ко је био мајор Александар Милошевић?
„Типичан изданак слободарске шумадијске лозе – сасушене и готово закоровљене након 1918, официр војске Краљевине Југославије до гроба вјеран датој заклетви и предачким завјетима – који не признаје капитулацију 1941. године. Устанички вођ у Шумадији и свједок првог чина на позорници грађанског рата; командант корпуса и групе корпуса ЈВуО, повјерљиви сарадник Драже Михаиловића и посљедњи свједок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и пјесничка душа – вјечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вјечито раздвојен супротно својим хтјењима. Човјек који је, као и његов ратни командант „много хтио и много започео“, али је вихор свјетски однио њега и његов рад… Поживио је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX вијека.“
 
мајор Александар М. Милошевић

Приређивач књиге је дугогодишњи пријатељ нашег удружења и један од сретењских бесједника, историчар др Немања Девић.

Представљање књиге ће бити одржано у вијећници Културног центра Бански двор у сриједу 2. марта 2022. у 19 часова.
О „Српској причи“ ће говорити уредник Борисав Челиковић, проф. Предраг Лозо и приређивач Немања Девић.

Улаз је слободан.

Добро дошли!